EMA 2022: Razlika med redakcijama

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Izbrisana vsebina Dodana vsebina
Anzet (pogovor | prispevki)
Nova stran z vsebino: '''26. izbor slovenskega predstavnika na Pesmi Evrovizije''' bo potekal februarja 2022. ==Vabilo za sodelovanje in izbor skladb== Vabilo za sodelovanje je bilo objavljeno 8. oktobra 2021, zbiranje prijav pa bo trajalo do 22. novembra. Pravila vabila določajo naslednje: * izvajalci morajo biti 1. februarja 2022 stari najmanj 16 let (izvajalci iz kategorije novincev morajo biti 16 let stari že na dan prijave), * glavni izvajalec ali vsaj polovica glavnih izvajalcev v...
 
Anzet (pogovor | prispevki)
Brez povzetka urejanja
Vrstica 1: Vrstica 1:
'''26. izbor slovenskega predstavnika na Pesmi Evrovizije''' bo potekal februarja 2022.
'''26. izbor [[Slovenija na Pesmi Evrovizije|slovenskega predstavnika]] na [[Pesem Evrovizije|Pesmi Evrovizije]] [[EMA]]''' bo potekal februarja 2022.


==Vabilo za sodelovanje in izbor skladb==
==Vabilo za sodelovanje in izbor skladb==

Redakcija: 14:20, 8. oktober 2021

26. izbor slovenskega predstavnika na Pesmi Evrovizije EMA bo potekal februarja 2022.

Vabilo za sodelovanje in izbor skladb

Vabilo za sodelovanje je bilo objavljeno 8. oktobra 2021, zbiranje prijav pa bo trajalo do 22. novembra. Pravila vabila določajo naslednje:

  • izvajalci morajo biti 1. februarja 2022 stari najmanj 16 let (izvajalci iz kategorije novincev morajo biti 16 let stari že na dan prijave),
  • glavni izvajalec ali vsaj polovica glavnih izvajalcev v skupinah mora imeti stalno ali začasno prebivališče v Republiki Sloveniji (to ne velja za spremljevalne vokaliste),
  • skladba je lahko dolga največ 3 minute,
  • priporoča se, da je njeno besedilo v slovenskem jeziku,
  • na odru je lahko hkrati največ 6 izvajalcev,
  • skladba mora biti izvirna in še ne priobčena javnosti,
  • posamezni izvajalec se lahko kot glavni vokalist na izbor uvrsti le z eno skladbo.

Poleg prijavljenih skladb si RTV Slovenija pridržuje pravico, da k sodelovanju neposredno povabi poljubno število avtorjev oziroma izvajalcev.

Prijava in izbor skladb bosta potekala v dveh kategorijah:

  • kategorija A − kategorija novincev: izvajalci, mlajši od 30 let, ki so do dneva prijave komercialno izdali največ 3 avtorske skladbe
  • kategorija B − kategorija uveljavljenih izvajalcev: izvajalci, ki so do dneva prijave komercialno izdali več kot 3 avtorske skladbe

Za komercialno izdajo se šteje, če je bila skladba priobčena javnosti ali če je bila dana na tržišče z namenom prodaje.

Za izbor skladb bosta imenovani dve strokovni komisiji z najmanj tremi člani: ena za kategorijo A (novinci) in ena za kategorijo B (uveljavljeni izvajalci). Iz kategorije A bo izbranih 24 skladb, ki se bodo predhodno med seboj pomerile v predtekmovanju Ema Freš, iz kategorije B pa 16.

Seznam izbranih skladb in izvajalcev bo objavljen najpozneje 20. decembra 2021.

Ema Freš

Na Emi Freš se bo predstavilo 24 skladb iz kategorije novincev (A). Te bodo razdeljene v 12 parov. Tri tedne zapored bosta vsak ponedeljek, torek, sredo in četrtek na spletu objavljeni dve skladbi (eden izmed parov), ki se bosta pomerili v dnevnem dvoboju. O zmagovalni skladbi posameznega para bo odločalo spletno glasovanje. Zmagovalne skladbe štirih dnevnih dvobojev se bodo nato pomerile v sobotnem tedenskem dvoboju: tri izmed njih (dve po spletnem glasovanju, ena pa po izboru žirije) bodo napredovale v naslednji krog. Na ta način se bo v finale Eme Freš uvrstilo 9 skladb, ostalih 15 pa bo dobilo še eno priložnost v četrtem tednu (t. i. kategorija poražencev). Te bodo razdeljene v pet dnevnih dvobojev (5 × 3), ki bodo dali še pet zmagovalnih skladb, o katerih bodo odločali le spletni glasovi. V finalu Eme Freš se bo tako predstavilo 14 skladb.

Finale Eme Freš bo razdeljen na dva dela: v vsakem se bo predstavilo 7 skladb in iz vsakega se bosta na izbor Ema 2022 uvrstili po dve skladbi, ena po izboru občinstva (telefonsko glasovanje) in ena po izboru strokovne žirije.

Ema 2022

Na Emi 2022 se bo predstavilo 20 skladb: 16 iz kategorije uveljavljenih izvajalcev (B), 4 pa bodo izbrane preko Eme Freš. Obsegala bo tri večere: dva predizbora in finalni izbor. Iz vsakega predizbora se bo v finale uvrstilo 6 skladb, tri po izboru občinstva (telefonsko glasovanje) in tri po izboru strokovne žirije.

V finalu bodo o zmagovalcu v razmerju 50/50 odločali glasovi 5 žirij (žirija glasbenih izvajalcev, žirija glasbenih ustvarjalcev, radijska žirija, televizijska žirija in žirija kluba ljubiteljev Pesmi Evrovizije) in občinstva (telefonsko glasovanje): vsaka žirija bo podelila točke po evrovizijskem sistemu (12, 10, 8, 7–1), skupaj torej 290 točk, občinstvo pa bo prav tako podelilo 290 točk (5, 10, 15, 20, 25, 30, 35, 40, 50, 60).

Viri

  • VABILO ZA SODELOVANJE NA IZBORU PREDSTAVNIKA RTV SLOVENIJA NA 66. TEKMOVANJU ZA PESEM EVROVIZIJE 2022, »EMA 2022«
  • PRAVILA IZBORA SKLADBE IN GLASOVANJA NA IZBORU PREDSTAVNIKA RADIOTELEVIZIJE SLOVENIJA NA 66. TEKMOVANJU ZA PESEM EVROVIZIJE 2022 (EMA 2022)
  • »Prijavite se na izbora Ema Freš in Ema 2022«. 8. oktober 2021. Pridobljeno 8. oktobra 2021.