Zračni prostor: Razlika med redakcijama

Jump to navigation Jump to search
odstranjenih 865 zlogov ,  pred 7 leti
m
Brez povzetka urejanja
==Delitev zračnega prostora==
 
V grobem ločimo ''kontroliran'' in ''nekontroliran'' zračni prostor. NekontroliranRazlika zračnimed prostorobema segaje odv površine zemlje do višinetem, kjerda seso začenjav kontroliranikontroliranem zračnizračnem prostor.prostoru Tazagotovljene višinastoritve jekontrole določenazračnega glede na vrsto [[relief]]a. Po navadi je kontroliran zračni prostor tisti, kjer je na voljo popolna [[radar]]ska pokritostprometa in na velikih višinah, kjer je obvezna uporaba '''letenja podrugih instrumentih'''informacijskih ([[IFR]])služb.
 
 
Zračni prostor je po standardih mednarodne organizacije organizacije [[mednarodna organizacija za civilno letenje|ICAO]] z dne [[12.marec|12. marca 1990]] razdeljen na sedem razredov:
 
*'''Razred A''' je zračni prostor v velikih višinah (nad 6000 [[meter|m]] nadmorske višine), v nekaterih državah pa je vanj vključen tudi zračni prostor okrog velikih in zelo prometnih [[letališče|letališč]]. V njem je dovoljenodovoljuje le letenje po instrumentih ([[IFR]]), ne pa tudi '''vizualno letenje''' ([[VFR]]). Letala v tem zračnem prostoru so dolžna upoštevati navodila kontrole letenja. Hitrostnih omejitev v tem prostoru ni, razen prepovedi preboja [[zvočni zid|zvočnega zidu]] nad kopnim.
*'''Razred B''' vključuje višine med 4000 in 6000 m in vanj je vključenpodoben tudirazredu zračniA, prostor okrog velikih letališč. Vstop vanjvendar je dovoljenv le z dovoljenjem kontrole letenja, letalo pa mora imeti vgrajen transponder, ki kontroli letenja avtomatično sporoča višino in smer poleta. V tem razredu jenjem dovoljeno tudi vizualno letenje (VFR), vsa letala doso dolžna upoštevati navodila kontrole letenja.
*'''Razred C''' obstajaše okrogvedno letališčza svstop srednjozahteva gostotodovoljenje prometakontrole letenja. Kontrola letenja ureja promet vseh letal, ki letijo po pravilih letenja po instrumentih (IFR), po potrebi pa tudi letal, ki letijo po pravilih vizualnega letenja (VFR). Tem je kontrola letenja dolžna zagotoviti tudiinformacijo varnostneo ukrepeprometu, inne navodila.pa Za vstop ni potrebno dovoljenje kontrole letenja, temveč letudi najavaseparacije.
*'''Razred D''' dovoljuje IFR in VFR promet. Kontrola letenja skrbi za separacijo IFR prometa.
*'''Razred D''' se nanaša največ na vzletanje in pristajanje letal. Sega nekako do 10 km okrog letališča. Dovoljena pravila za letenje so IFR in VFR ob primerni vidljivosti, vsa letala so dolžna upoštevati navodila kontrole letenja.
*'''Razred E''' zahtevaje upoštevanjepodoben navodilrazredu kontroleD, letenja levendar za letala,VFR kipromet letijone pozahteva IFRdovoljenja kontrole.
*'''Razred F''' sodi med nekontrolirane razrede zračnega prostora. V njem je možno letenje tudi po pravilih IFR, čeprav ni priporočeno zaradi možnih konfliktov z letali, ki letijo po pravilih VFR, ki jim v zračnem prostoru razreda F ni nujno komunicirati s kontrolo letenja.
*'''Razred G''' tudi sodi med nekontrolirane razrede. Kontrola letenja nobenemu letalu ne zagotavlja navodil.
1.371

urejanj

Navigacijski meni