Okužba: Razlika med redakcijama

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Izbrisana vsebina Dodana vsebina
Addbot (pogovor | prispevki)
m Bot: Migracija 51 interwikija/-ev, od zdaj gostuje(-jo) na Wikipodatkih, na d:q166231
m Bot: Popravljanje preusmeritev
Vrstica 1: Vrstica 1:
'''Okužba''' ali '''infekcija''' je naselitev [[mikrob]]ov v [[gostitelj]]evem organizmu z namenom izrabljanja gostiteljevih bioloških procesov za lastno [[razmnoževanje]]. Mikroorganizem, ki lahko po vdoru v telo povzroči [[bolezen]], se imenuje [[patogen]]. Gostiteljev odziv na patogen mikroorganizem se kaže kot [[vnetje]].
'''Okužba''' ali '''infekcija''' je naselitev [[mikroorganizem|mikrobov]] v [[gostitelj]]evem organizmu z namenom izrabljanja gostiteljevih bioloških procesov za lastno [[razmnoževanje]]. Mikroorganizem, ki lahko po vdoru v telo povzroči [[bolezen]], se imenuje [[patogen]]. Gostiteljev odziv na patogen mikroorganizem se kaže kot [[vnetje]].
V širšem pomenu okužba ne pomeni le naselitev mikroorganizmov v telesu, pač pa tudi drugih organizmov: [[helmint]]ov, [[gliva|gliv]] ... Odnos, pri katerem ima gost korist, gostitelj pa škodo, imenujemo [[zajedavstvo]] (parazitizem).
V širšem pomenu okužba ne pomeni le naselitev mikroorganizmov v telesu, pač pa tudi drugih organizmov: [[helmint]]ov, [[glive|gliv]] ... Odnos, pri katerem ima gost korist, gostitelj pa škodo, imenujemo [[zajedavec|zajedavstvo]] (parazitizem).


== Glej tudi ==
== Glej tudi ==

Redakcija: 04:03, 12. junij 2013

Okužba ali infekcija je naselitev mikrobov v gostiteljevem organizmu z namenom izrabljanja gostiteljevih bioloških procesov za lastno razmnoževanje. Mikroorganizem, ki lahko po vdoru v telo povzroči bolezen, se imenuje patogen. Gostiteljev odziv na patogen mikroorganizem se kaže kot vnetje. V širšem pomenu okužba ne pomeni le naselitev mikroorganizmov v telesu, pač pa tudi drugih organizmov: helmintov, gliv ... Odnos, pri katerem ima gost korist, gostitelj pa škodo, imenujemo zajedavstvo (parazitizem).

Glej tudi