Bela Lugosi: Razlika med redakcijama

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Izbrisana vsebina Dodana vsebina
Nova stran z vsebino: <!-- Odstranite oz. zamenjajte vsebine (kot je ta) označene s puščicami (<!-- -->) pred shranjevanjem --> {{Infopolje Oseba | name = <!-- polno ime osebe --> Bél...
(ni razlike)

Redakcija: 17:53, 29. oktober 2012

) pred shranjevanjem -->

Béla Ferenc Dezső Blaskó
Portret
RojstvoBlaskó Béla Ferenc Dezső
20. oktober 1882
Lugos, Avstro-Ogrska (današnja Romunija)
Smrt16. avgust 1956
Los Angeles, Kalifornija
Državljanstvo Madžarska
 ZDA
Poklicfilmski igralec, gledališki igralec, sindikalist, igralec
PodpisPodpis
Spletna stran
belalugosi.com


Béla Ferenc Dezső Blaskó , bolje poznan po imenu Bela Lugosi je Madžarski igralec, ki je zaslovel z vlogo Grofa Drakule v filmu Drakula leta 1931. Poznan pa je tudi po drugih vlogah, predvsem v grozljivkah.

Življenje in delo

Rojen je bil 20. oktobra 1882 v kraju Lugos v takratni Avstro-Ogrski (današnji Romuniji). Bil je najmlajšji od 4 otrok. Z dvanajstimi leti je pustil šolo in se med leti 1901 in 1902 začel posvečat igranju. Decembra 1920 je po odsluženem vojaškem roku prispel v New York. Ameriško državljanstvo je pridobil leta 1931. Po nekaj manjših vlogah na Broadwaju, je navdušil v vlogi Grofa Drakule. Po predstavi mu je bila ponujena tudi vloga v filmu Dracula, posnetega leta 1931. Kasneje je igral v veliko filmih in je postal ikona takratnega časa in eden najpomembnejših igralcev. Znan je tudi po prijateljevanju z Ed Woodom, ki velja za najslabšega režiserja vseh časov. Bela je v zadnjem obdobju življenja igral v veliko njegovih filmih. 16. avgusta 1956 je na svojem domu v Los Angelesu umrl zaradi srčnega infarkta. Pokopan naj bi bil v kostumu, ki ga je nosil v filmu Drakula.


Najpomembnejši filmi

Zunanje povezave