Čelada Brodie: Razlika med redakcijama

Jump to navigation Jump to search
dodanih 26 zlogov ,  pred 11 leti
m
pnp, replaced: ZDAZDA
m (robot Dodajanje: nl:Brodiehelm)
m (pnp, replaced: ZDAZDA)
'''Čelada Brodie''' je bila britanska vojaška čelada iz [[Prva svetovna vojna|prve]] in [[Druga svetovna vojna|druge svetovne vojne]]. Leta [[1915]] jo je razvil in patentiral John L. Brodie, po katerem je čelada tudi dobila vzdevek. Izdelana je bila kot odgovor na nova orožja, ki so povzročala veliko smrtnih žrtev zaradi poškodb glave. Čelada je bila zasnovana na tradicionalni britanski srednjeveški čeladi. Sprva so jo izdelovali iz navadnega jekla (tip A) nato pa so zanjo razvili posebno bolj odporno in vzdržljivo jeklo (tip B), ki je vojaku nudilo večjo zaščito pred šrapneli in ostalimi nevarnimi delci, ki so leteli po zraku.
 
V vojaških evidencah so jo uradno označili kot ''Mark I''. Čelada je tehtala 0.54 kg pobarvana pa je bila v različnih odtenkih sive in zelene barve. Nekatere so imele celo kamuflažni vzorec. Prvič je prišla v uporabo aprila [[1916]] v bitki za St Eloi, poleg britanske vojske so jo uporabljale tudi vojske držav commonwealtha. Z vstopom [[Združene države Amerike|ZDA]] v vojno je čelado začela uporabljati tudi ameriška vojsko in sicer pod oznako ''M1917''. Do konca vojne je bilo izdelanih več kot 7.5 milijonov čelad za britansko vojsko ter 1.5 milijonov čelad za ameriško vojsko. Med obema vojnama se je čelada izredno malo spreminjala, nekaj modifikacij je bilo narejenih le na načini pritrditve, poleg vojske pa so jo začele uporabljati tudi druge državne organizacije kot so bile policija in gasilci. Leta [[1940]] je čelado ''Mark I'' zamenjala nekoliko posodobljena čelada ''Mark II'' to pa je leta [[1944]] ponovno zamenjala čelada ''Mark III'', ki je imela popolnoma drugo obliko od prejšnjih dveh in so jo nato uporabljali vse do osemdesetih let prejšnjega stoletja. Ameriška vojska je čelado ''M1917'' uporabljala do leta [[1942]] ko jo je zamenjala znamenita ameriška čelada ''M1''.
 
Čeprav je od razvoja te čelade minilo že več kot 90 let jo še danes po svetu uporabljalo različne vojaške in nevojaške organizacije. Danes je čelada zelo iskana pri zbirateljih iz vsega sveta.
303.341

urejanj

Navigacijski meni