Nosečnostna kategorija: razlika med redakcijama

Jump to navigation Jump to search
brez povzetka urejanja
(Nova stran z vsebino: Nosečnostna kategorija pomeni oceno tveganja določenenega zdravila za nerojenega otroka, če ga prejme nosečnica. Ne vključuje pa tveganja, ki ga prinašajo učinkovina ali...)
 
'''Nosečnostna kategorija''' pomeni oceno tveganja določenenega [[zdravilo|zdravila]] za nerojenega otroka, če ga prejme [[nosečnica]]. Ne vključuje pa tveganja, ki ga prinašajo [[učinkovina]] ali njeni [[presnovek|presnovki]], če se izločajo v [[materino mleko]].
 
V Registru zdravil RS, bazi ki zajema zdravila na slovenskem tržišču, so učinkovine razvrščene glede na nosečnostne kategorije [[Združene države Amerike|Združenih držav Amerike]] in ki jih objavlja [[Urad za prehrano in zdravila]] (FDA).
 
== Kategorije po FDA ==
Zdravila so razvrščena v 5 kategorij, pri čemer posamezna kategorija pomeni naslednje <ref>http://www.ivz.si/register/pdf/nosecnost.pdf Register zdravil, Predpisovanje zdravil v nosečnosti, vpogled 8. 9. 2010.</ref>:
 
<table border="1" cellpadding="2" cellspacing="0">
<td bgcolor="#ffffff" align="centre" colspan=2 style="border-bottom:3px solid gray;">Nosečnostne kategorije po FDA</td></tr>
<tr><td align="center" bgcolor="#efefef">'''A'''</td>
<td bgcolor="#dfefff">Nadzorovane raziskave pri nosečnicah niso dokazale, da bi snov škodovala plodu[[plod]]u.</td></tr>
<tr><td align="center" bgcolor="#efefef">'''B'''</td>
<td bgcolor="#dfefff">Raziskave na živalih niso dokazale škodljivosti, vendar nadzorovane raziskave na ljudeh niso bile opravljene oziroma so raziskave na živalih pokazale škodljivosti, ki pa niso bile potrjene z nadzorovanimi raziskavami pri ljudeh.
</td></tr>
</table>
 
== Viri ==
{{seznam referenc}}
 
[[Kategorija:Farmakologija]]
 
 
[[ar:فئة السلامة أثناء الحمل]]
[[ca:Categoria de risc d'un fàrmac en l'embaràs]]
[[de:Schwangerschaftskategorie]]
[[en:Pregnancy category]]
[[es:Categorías farmacológicas en el embarazo]]
[[fr:Médicaments et grossesse]]
[[ko:임부 투여 안전성]]
[[it:Farmaci e teratogenesi]]
[[nl:Zwangerschapscategorie]]
[[ja:胎児危険度分類 (医薬品)]]
[[pl:Klasyfikacja FDA leków stosowanych w ciąży]]
[[fi:Raskauskategoria]]
[[th:ลำดับขั้นของยาต่อการตั้งครรภ์]]
[[tr:Gebelik kategorisi]]
15.524

urejanj

Navigacijski meni