Kalamari (glasbena skupina): razlika med redakcijama

Jump to navigation Jump to search
brez povzetka urejanja
'''Kalamari''' so [[primorje|primorska]] [[glasbena skupina]]. Začetki ansambla segajo v november 1993, ko so se [[Jože Jež]] (Pepi), [[Matjaž Švagelj]] in Aleksander Kokošar priložnostno zbrali za nekaj nastopov v enem izmed primorskih hotelov. Tako poslušalce kot »menadžerje« so takoj opozorili nase zaradi korektne izvedbe in predvsem zaradi ubranega triglasnega petja, ki ga ostale skupine v tem rangu pogosto niso obvladale.
 
Zelo zgodaj so se poizkusili z avtorskimi skladbami in leta 1995 izdali ploščo z naslovom »Dobra vila«. Na plošči je bilo poleg naslovne skladbe še nekaj radijskih uspešnic, vendar jih je širša Slovenija spoznala šele po drugem Cd-ju z naslovom »S tabo držim«, iz katerega je najbolj »udarila« skladba »Angelca«, ki je postala pravi hit, občinstvo jo je vzelo za svojo in skladba je tako rekoč postala nepogrešljiva na takih in drugačnih žurih, (kar traja še danes).
 
Skupina je medtem iz tria postala kvartet in tako dodatno okrepila svoje žive nastope. Pravi uspeh pa so Kalamari poželi z njihovim tretjim CD-jem, ko so z naslovno skladbo »V vetru rdečih zastav« nastopili na slovenski popevki, kjer so pristali na drugem mestu in pobrali nagrado za besedilo. Hkrati se je občutno povečalo povpraševanje po njihovih živih nastopih. Razen po Sloveniji so začeli koncertirati tudi v Italiji, Avstriji, Švici, Hrvaški in Srbiji in Črni gori.
 
TežkoZaradi jenatrpanega bilo usklajevati natrpan urnikurnika nastopov, kar je privedloprišlo do nekaj sprememb v zasedbi. Pepi in Matjaž sta v svoje vrste povabila bobnarja in pevca Boštjana Tršarja in klaviaturista Egona Prinčiča. Tudi v avtorstvu niso zaspali, pridno so snemali skladbe za nove plošče in se redno pojavljali na vseh možnih festivalih, kjer so bili navadno visoko uvrščeni, za skladbe »Kup besed, Zadnja šansa in Preden zaspi«, pa tudi nagrajeni.
 
Največji met pa jim je uspel na izboru za letošnjo EMO, kjer so tako rekoč pometli s konkurenco in združeni skupaj z ans. Roka Žlindre zmagali s skladbo »Narodnozabavni rock«.
 
Nastopajo v [[Slovenija|Sloveniji]] in tudi v [[tujina|tujini]]. Kot [[gost]]a s Kalamari včasih nastopata tudi [[Slavko Ivančić]] in [[Danilo Kocjančič]].
Brezimni uporabnik

Navigacijski meni