Astana: Razlika med redakcijama

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Izbrisana vsebina Dodana vsebina
m robot Dodajanje: be-x-old:Астана
m robot Dodajanje: yo:Astana
Vrstica 118: Vrstica 118:
[[wo:Astana]]
[[wo:Astana]]
[[yi:אסטאנא]]
[[yi:אסטאנא]]
[[yo:Astana]]
[[zh:阿斯塔納]]
[[zh:阿斯塔納]]
[[zh-min-nan:Astana]]
[[zh-min-nan:Astana]]

Redakcija: 20:24, 28. november 2009

Satelitski posnetek mesta

Astana, ki se je pred razglasitvijo imenovala Akmola je bila razglašena za glavno mesto Republike Kazahstan 10.12.1997 in sicer z dekretom predsednika ki je bil izdan 20.10.1997 in še istega dne potrjen s strani parlamenta.

Zgodovina mesta

Akmola je bila ustanovljena leta 1830 kot kozaška utrdba, dve leti kasneje so jo preimenovali v Akmolinsk, leta 1862 pa je dobila mestne pravice.

Ime Astana je mesto dobilo dne 6.5.1998 z dekretom predsednika in v kazaškem jeziku pomeni prestolnica.

Pred tem je bila prestolnica mesto Almati, ki leži na jugu države.

Razlog za selitev glavnega mesta je bila boljša geo-strateška pozicija Astane, saj se nahaja skoraj v središču Evro-Azije.V Astani se križajo poti ki vodijo iz Sibirije v osrednjo Azijo in iz Kitajske v Evropo. Drugi razlog ki je botroval preselitvi pa je bila ideja predsednika Kazahstana Nursultana Nazarbajeva, ki je želel prikazati Kazahstan kot moderno državo, katere blišč bi naj predstavljalo ravno novo glavno mesto.

Lega mesta

Astana leži na obrežju reke Išim, razprostira se na površini 248 km² in šteje več kot 500.000 prebivalcev. Kot zanimivost lahko navedemo da je pred odločitvijo o tem da postane glavno mesto štelo manj kot 300.000 prebivalcev. Trend rasti prebivalstva napoveduje da bo v desetletju glavno mesto štelo okrog milijon prebivalcev.

Staro mestno jedro se nahaja na desni strani reke, medtem ko se je popolnoma novo mestno središče z državnimi poslopji, novimi naselji in zabaviščnimi vsebinami razraslo na levi strani reke.

Astano lahko opišemo kot srednjeazijski Dubaj, saj urbanistične in arhitekturne rešitve povdarjajo blišč in razkošje te z nafto in zemeljskim plinom bogate države.

Glej tudi