Vaginizem: Razlika med redakcijama

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Izbrisana vsebina Dodana vsebina
Messner (pogovor | prispevki)
Brez povzetka urejanja
(ni razlike)

Redakcija: 09:11, 7. avgust 2005

Vaginizem je nezmožnost spolnega odnosa, ki nastane zaradi krča mišic sodnje tretjine vagine.

Mišice se skrčijo ob poskusu prodiranja objekta, pa naj bo to prst, penis, ginekološki inštrument.

Odgovor je nezaveden, tako da se ga ne da kontrolirati z močjo volje. Tipično ima tako večina teh žensk nasilno penetracijo in s tem povezane neprijetne posledice.

Vzrok tega odgovora leži v stahu pred prodiranjem. Kar je naravno. Dosti punc ima to težavo ob prvem odnosu, vendar ne zaradi deviške kožice, temveč zaradi krča mišic. Pri določenih težava perzistira, ker še naprej pričakujejo boleč odnos in podzavestno krčijo te mišice. Žal tako početje dostikrat vodi v začaran krog, ki povzroča izogibanje sponih odnosov, tudi če bi lahko te ženske uživale v oralnem ali manualnem seksu.

Prvi nasvet se nanaša na začasno opustitev penetracije. Ženska se mora spoznati s svojo anatomijo. S pomočjo ogledala si mora natančno ogledati svoja spolovila, ob tem si lahko pomaga z lubrikantom. Ko to počne večkrat, se na to navadi in ji postane manj problematično. Nato lahko poskuša počasi(!) raziskovati vagino z mezinčkom ali ekvivalentnim ozkim objektom. K sprostitvi pomaga globoko dihanje. Nato je potrbno objekt premakniti rahlo bolj naprej in počakati v tem položaju, da se "okolje sprosti". Nato lahko počasi pomikamo predmet naprej in nazaj. Ob vsem mora biti povdarek na "počasi". Če pri tem pride do orgazma, ni v tem nič narobe, vendar to ni osnovni cilj.

Princip take terapije je v tem, da se ženska nauči biti sproščena ob penetraciji objekta v vagino. Nato je potebno postopoma prehajati na večji objekt. Določene vaje lahko izvaja tudi s pomočjo partnerja. Šele na koncu pride na vrsto penis. Treba ga je vzeti v roko, si ga dobro ogledati, se z njim poigrati, čim bolj sproščeno. Ko penis delno prodre v vagino, ga je potrebno tam za določen čas pustiti in nato vzeti ven. Nato spet ponoviti vajo. Počasi vendar zagotovo, bo penis na koncu prodrl v vagino brez težav. Ves čas mora ob tem biti vagina vlažna. Najbolje tako, da je ženska vzburjena. Lahko si pomaga tudi z lubrikantom.

Če sledimo tem nasvetom, vaginizem zelo kmalu postane del preteklosti.