Pogovor:Tričrkovna kratica

Vsebina strani ni podprta v drugih jezikih.
Iz Wikipedije, proste enciklopedije
(Preusmerjeno s strani Pogovor:TK)

Bu?

Prvič slišim, da je TK v slovenščini neka splošno znana kratica. V angleščini je hecno, ker je TLA tudi sama TLA, pri nas pa se PMSM TK nekako ne sliši ... --romanm 23:25, 4 jan 2004 (UTC)

Ja, seveda. Sem čakal, da se bo kdo oglasil. V duhu angleške inačice bi lahko človek 'prevedel' tudi TČK vendar potem to ni pravi 'akronim' ker pri nas rečemo "three-letter" tričrkovni brez vezaja trdno skupaj. Če je še kakšen predlog, bi bil vsekakor dobrodošel. Članek sem začel ker me je presenetila vsa ta množica navedenih tročrkovnih kratic. Jih pa tudi pri nas na široko uporabljamo, zato je dobro da imamo 'master' članek o njih. --XJam 00:38, 5 jan 2004 (UTC)

Tako, seznami vseh tričrkovnih kratic so izdelani. Prestavil sem tudi vse tako, da je trenutno dolgo poimenovanje. (Sicer pa lahko poimenujemo angleške TLA-je tudi 'kratica s tremi črkami' (ali pač kratica treh črk) ali krajše k3Č, oziroma KS3Č...) Lahko bi jih imenovali tudi 3ČK v slogu poimenovanja kvazarjev (npr. 3C273, 3C48, ...), saj astronomi tako ali tako niso bili menda nikoli duhoviti... Pri nas na 'šihtu' uporabljamo kratico BMK, pa ni ravno za v javnost. V njej nastopajo samoglasniki oeu. :-) To je seveda MSM. LP. --XJam 04:11, 5 jan 2004 (UTC)

Kratice letališč[uredi kodo]

Nekje na disku se mi valja seznam tričrkovnih kratic letališč, ki jih uporablja IATA. Njihovo vnašanje se mi zdi primerno opravilo za kakšnega robota... --Peterlin 14:05, 7 september 2005 (CEST)

Pa tudi za samostojen članek bi bilo zanimivo, zbrane vse na kupu. LP --Tone 15:16, 7 september 2005 (CEST)