Pogovor:Seznam osebnosti iz Občine Radovljica

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Seznam ne zajema oseb, katerih delo je zahtevalo predvsem udejstvovanje praktične narave (učitelji, duhovniki ipd.), saj za sabo večinoma niso pustili neposredno empirično preverljivih rezultatov, ter žrtev obeh vojn. Vse je možno najti na spletni strani Digitalnega arhiva Radovljice.

Seznam ne zajema oseb, ki so bile na tem območju samo krajši čas. Čeprav na prvi pogled povsem logični kriterij, se lahko izkaže za problematičnega, če upoštevamo, da so predvsem Brezje obiskovali številni politični in verski veljaki ter druge osebnosti, ki so pozneje same izpričale velik vpliv, ki ga je romarska izkušnja oziroma obisk cerkve imela na njihovo življenje. Med njimi na primer najdemo papeža Frančiška, kjer so vplivi kratkega obiska opazni še danes.[1][2]

Seznam je kronološko razdelan. Osebnosti, ki so delovale v dveh stoletjih, so uvrščeno v tisto, ki so ga s svojim delom najbolj zaznamovale. Še živeče osebnosti so uvrščene v 21. stoletje, če so v aktualnem stoletju dosegle vsaj en družbeno priznani uspeh, ali pa bile deležne kakšne druge vrste družbenega priznanja.

Sklici