Pogovor:Lojze Krajnčan

Vsebina strani ni podprta v drugih jezikih.
Iz Wikipedije, proste enciklopedije

ZA NAZAJ: posloveniti bo treba vse Berklee college, žal. kakšnih 10 sem že vnesel pred Lojzom vnesel. za naprej ni problema, bom vpisoval poslovenjeno. Prav tako imam vprašanje za dolga imena inštitucij (SGBŠ =srednja glasbena in baletna šola (v Lj.), AG=akademija za glasbo v Lj.) Ali je v praksi, da se da linke na kratico, ali na celo ime ustanove? --Ziga 22:11, 21 maj 2005 (CEST)

Praksa je, da je članek pod dolgim imenom, kratica pa kaže nanj, da jo lažje uporabiš v članku. Glej npr. ZDA in SFRJ. --romanm (pogovor) 22:36, 21 maj 2005 (CEST)
Ni problema, če si pisal ustanove v izvirnikih. Poleg tega je potrebno popraviti za nazaj še vse koledže, ker jih moramo po novem SP sedaj zapisovati kolidž. Malo težji orehi so imena kot je npr. Trinity College ali Normal School of Science. 'Kolidž Trinity' ne vem če je v redu, vem pa, da je 'Kolidž Trojstvo' res malo čudno. Kaj so mislili z Normal school tudi ne vem. Ja, itak - 'Normalna šola', vendar kaj to sploh je. Takšnih imen je še nekaj. --xJaM 16:17, 23 maj 2005 (CEST)
Pa tudi za Berklee College of Music je potrebno v bistvu preveriti, če ni slučajno imenovan po osebnosti z imenom Berklee. Običajno preverim kako je določena ustanova dobila ime, tukaj pa, priznam, nisem. Pa tudi lahko, da se nahaja v kraju z imenom Berklee (kar sicer dvomim) in bi moralo potem ime biti 'Glasbeni kolidž v Berkleeju'. --xJaM 16:24, 23 maj 2005 (CEST)
Ja, sem preveril na Berklee College of Music, kjer, zanimivo, piše, je to bostonsko šolo ustanovil Lawrence Berk in se je izvirno imenovala po njegovem učitelju Josephu Schillingerju - Schillingerjeva glasbena hiša, leta 1954 pa jo je Berk preimenoval po svojem sinu Leeju Berku v Berklee. Tako, mislim da je pravilno ime potem, kakor sem zapisal (vendar se pravilnost le slučajno ujema): Glasbeni kolidž Berklee. PMSM ime v tem primeru - 'Berkleejev glasbeni kolidž' - ni v redu, oziroma, samo če ni. --xJaM 16:32, 23 maj 2005 (CEST)