Monty Python in Sveti gral

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
(Preusmerjeno s strani Monty Python and the Holy Grail)
Monty Python in Sveti gral
Monty Python and the Holy Grail
Filmski plakat
RežijaTerry Gilliam
Terry Jones
ProdukcijaMark Forstater
Michael White
ScenarijMonty Python
VlogeGraham Chapman
John Cleese
Terry Gilliam
Eric Idle
Terry Jones
Michael Palin
GlasbaDewolfe
Pesmi:
Neil Innes
FotografijaTerry Bedford
MontažaJohn Hackney
DistribucijaEMI Films (VN)
Cinema 5 Distributing (ZDA)
Datum izida
9. april 1975
Dolžina
91 minut
DržavaZdruženo kraljestvo
Jezikangleščina
Proračun400.000$
Dohodek bruto5 milijonov $[1]

Monty Python in Sveti gral (angleško Monty Python and the Holy Grail) je britanski nadrealistični komični film o legendi o kralju Arturju iz leta 1975, za katerega so napisali scenarij, ga režirali in odigrali glavne vloge člani skupine Monty Python: Graham Chapman, John Cleese, Terry Gilliam, Eric Idle, Terry Jones in Michael Palin, režirala sta ga Gilliam in Jones. Nastal je v premoru med drugo in tretjo sezono serije Leteči cirkus Montyja Pythona.

V nasprotju s prvim filmom skupine And Now for Something Completely Different, ki je sestavljen iz skečev prvih dveh sezon serije, je Sveti gral posnet ločeno od serije. Film je parodija na legendo o Kralju Arturju in njegovem iskanju Svetega grala. Idle je vzel osnovo filma za svoj muzikal Spamalot trideset let kasneje.

Film je postal najuspešnejši britanski film v ZDA leta 1975. Filmska spletna stran Rotten Tomatoes mu je dodelila oceno 97% s kritiko: »kultna klasika, ki je hkrati nadvse smešna in veselo absurdna«. V izboru postaje ABC je bil film izbran za drugo najboljšo komedijo vseh časov, v Veliki Britaniji so ga bralci revije Total Film v podobnem izboru uvrstili na peto mesto, gledalci postaje Channel 4 pa na šesto leta 2000.[2]

Igralska zasedba[uredi | uredi kodo]

Sklici[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]