Marija Antoinetta

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Skoči na: navigacija, iskanje
Marija Antonija (Antoinetta)
Kraljica Francije in Navare
Marie-Antoinette; koningin der Fransen.jpg
Rojstvo 2. november 1755
Palača Hofburg, Dunaj, Avstrija
Smrt 16. oktober 1793
Pariz, Francija
Soprog(a) 10. maj 177421. september 1792
Soprog(a) od Ludvik XVI.
Otroci Marija Terezija Karolina
Ludvik Jožef
Ludvik XVII.
Sofija Helena Beatris
Vladarska hiša Habsburško-Lotarinška
Oče Franc I. Štefan Lotarinški
Mati Marija Terezija

Marija Antonija Jožefa Ivana Habsburško-Lotarinška (bolje poznana kot Marija Antoinetta), *2. november 1755, Dunaj, † 16. oktober 1793, Pariz.

Rojena kot habsburška nadvojvodinja je kasneje postala kraljica Francije in Navare. Pri petnajstih letih je postala soproga Ludvika XVI. in je bila tudi mati »poslednjemu« francoskemu dofenu, Ludviku XVII. Marija Antonija je sicer najbolj poznana po svojem legendarnem (nekateri moderni zgodovinarji pravijo[navedi vir], da je to veliko pretiravanje) razkošju, ter po svojem nesrečnem koncu: zaradi veleizdaje je bila usmrčena z giljotino na vrhuncu Francoske revolucije oktobra 1793.

V času svojega življenja in po svoji smrti je Marija Antoinetta postala simbol vsega dobrega in po drugi strani vsega slabega povezano z monarhijo in kraljevo družino. Slednje mišljenje je prevladovalo čez preteklost in tako ostaja še danes. Ta slika se je ustvarila in razmnoževala pred Francosko revolucijo in se šteje za zvest in nevtralen opis Marije Antoinette vse do 20. stoletja. Izjema so bili francoski in drugi plemiči, ki so jo dolgo časa obravnavali kot mučenico. Tak opis Marije Antoinette se je oblikoval v času vladavine Napoleona Bonaparteja in se je obdržal čez skoraj celo 19. stoletje. Že ob koncu stoletja je ta opis bistveno ublažili biografije sodobnih avtorjev, ki na Marijo Antoinetto že kažejo v veliko blažji svetlobo.

Čenče in revolucionarni časopisi so pripeljali do nastanka anekdot in citatov pripisanih Marie Antoinette. Najbolj znani in pogosto omenjajoči rek je: "Če nimajo kruha, naj pač jedo potico" (fr. Qu'ils mangent de la brioche).


Marija Antoinetta pred usmrtitvijo na giljotini. Bakrorez iz okr. 1850

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]