Ko ugasnejo luči

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Ko ugasnejo luči
RežijaDavid F. Sandberg
Produkcija
ScenarijEric Heisserer
Vloge
GlasbaBenjamin Wallfisch
DistribucijaWarner Bros. Pictures
Datum izida
8. junij 2016
Dolžina
82 min.
DržavaZdružene države AmerikeZDA
Jezikangleščina
Proračun$4.900.000

Ko ugasnejo luči (izviren angleški naslov: Lights out), je ameriška nadnaravna grozljivka iz leta 2016, delo režiserja David F. Sandberg, ki je tako posnel svoj prvi film. Producenti filma so Lawrence GreyJames Wan in Eric Heisserer, ki je prav tako napisal scenarij. V filmu igrajo Teresa PalmerGabriel BatemanAlexander DiPersiaBilly Burke in Maria Bello. Zgodba temelji na Sandbergovem kratkem filmu iz leta 2013 z enakim naslovom, v katerem je igrala Lotta Losten.

Film je svojo svetovno premiero doživel na filmskem festivalu v Los Angelesu 8. junija 2016, 22. julija 2016 pa ga je izdala v ZDA in v Kanado distribucija Warner Bros. Pictures. Film je bil zelo uspešen saj je zaslužil 148 milijonov $ in prejel veliko pozitivnih kritik. V ustvarjanju je že nadaljevanje.

Vsebina[uredi | uredi kodo]

V skladišču tekstila, delavka Esther opazi obris nekoga, ko ugasne luč, vendar ne najde nikogar ko luč vžge. Glede tega opozori lastnika Paula nato pa odide, vendar se on ne zmeni zanjo. Paula nato začne ta podoba zasledovati in ga nazadnje tudi ubije.

Paulova pastorka Rebecca živi proč od svoje mame Sophie in polbrata Martina. Sophie trpi za psihično boleznijo in depresijo, zaradi česar se pogovarja s svojo namišljeno prijateljico. Martin neko noč zgroženo vidi Sophie kako govori s podobo, kar mu povzroči nespečnost. Rebecca vzame Martina k sebi, kljub maminim nasprotovanjem. To noč Rebecca opazi podobo, ki jo skuša napasti vendar ji to prepreči svetleč napis, katerega svetloba obsije sobo. Naslednje jutro Rebecca najde vpraskano ime ''Diana'' na tleh. Sophie je priklicala Diano iz svojega otroštva, potem ko jo je Rebeccin oče in njen bivši mož zapustil. Rebecca kasneje najde dokumente o Dianini smrti, ki je umrla zaradi prevelike izpostavljenosti svetlobi med poskusom.

Martin se nato vrne k Sophie. Z njim si želi ogledati film, vendar zraven povabi še podobo, ki Martina prestraši. Sophie mu pove zgodbo o njeni prijateljici Diani, ki je imela zelo občutljivo kožo na svetlobo. Martin nato prižge luč in pobegne k Rebecci preden ga Diana napade.

Rebecca skuša Sophie prepričati, da Diana ni dobra vendar jo Sophie ne posluša. Rebecca, njen fant Bert in Martin se tako odločijo da bodo prenočili pri Sophie, da jo zaščitijo. Ko se skuša Rebecca pogovoriti s Sophie, ji ta da sporočilo ''Pomagaj mi''. Rebecca tako ugotovi, da Diana ves čas kontrolira Sophie, zato vžge po vsej hiši luči, da bi jo pregnala.

Ko ugotovi njihove namene, Diana v klet zvabi Rebecco in Martina, ter ju zapre vanjo. Bert je napaden, vendar uspe pobegniti in odhiti po policijo. Rebecca ugotovi, da lahko z ultravijolično svetilko vidijo Diano, in tako v kleti najde napise, kjer piše da Diana ne bo nikoli zapustila Sophie in da je ona ubila Rebeccinega očeta.

Policista nato prispeta v hišo in osvobodita Rebecco in Martina, vendar ju kmalu zatem ubije Diana. Rebecca pošlje Martina z Bertom iz hiše, sama se pa odpravi pomagat Sophie. Diana napade Rebecco, vendar ji Sophie zagrozi pištolo. Ko spozna, da je Dianina povezava s tem svetom, Sophie s pištolo naredi samomor in Diana izgine. Potem se Rebecca, Martin in Bert odločijo, da bodo ostali skupaj.

Igralci[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]