Kickboxing klub Maribor

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Zgodovina:

V Karate klubu Maribor so v osemdesetih letih prejšnjega stoletja v okviru borilnih veščin BUDOKAI gojili tudi kickbox oziroma ring disciplino, imenovano full contact, ki je predstavljala novost v borilnem športu. Leta 1986 so člani kluba na republiškem prvenstvu ravno v full contactu dosegli odlične rezultate. Dušan Rudolf je zmagal v kategoriji do 79 kg, Tešo Mitrovič in Mladen Pavlin sta v kategoriji do 85 kg dosegla drugo in tretje mesto, tretji pa je bil tudi Ljubiša Živanovič v kategoriji do 89 kg. Istega leta je Dušan Rudolf na evropskem prvenstvu v Atenah osvojil bronasto medaljo.

Klub je bil večkrat organizator turnirjev za državno prvenstvo v full contactu. Borb so se redno udeleževali tudi domači tekmovalci Mladen Pavlin, Dušan Rudolf, Zvonko Zečevič, Matej Leskovar, Andrej Leš, Robert Sešelj, brata Matej in Boštjan Ravter, Tešo Mitorovič, Gregor Lapuh, Ivan Lazar in še nekateri. Člani so tekmovali tudi na ostalih državnih in mednarodnih turnirjih v full contactu. V BUDOKAI-u so bili poleg že navedenih steber ekipe, ki je sedemkrat zapored osvojila prvo mesto v državi, še Zlatko Slavinec, Janko Klinc in Boštjan Lapuh. Vidne rezultate so dosegali tudi v posamični konkurenci.

Z osamosvojitvijo Slovenije so bili ustvarjeni pogoji za ustanovitev Kickboxing zveze Slovenije in s tem tudi urejen status te borilne veščine v Sloveniji. Dotedanji Karate klub Maribor se je reorganiziral v ŽŠD – Kickboxing klub Maribor, delo v okviru organizacije BUDOKAI je zamrlo. Strokovno delo v klubu, sedaj samo v kick boxu, so vodili Milan Grah, Gregor Lapuh, Zvonko Zečevič, Zlatko Slavinec in Matej Leskovar. Zečevič, Lapuh in Leskovar so bili obenem tudi tekmovalci. Upravnemu odboru kluba je predsedoval Miro Leskovar.

V skladu z razvojem kick boxa v svetu se je tudi pri nas začelo delo na dveh novih disciplinah, v semi in light contactu, ki sta omogočili tekmovanje tudi borcem, ki jih borbe v najtežji disciplini (full contact) niso zanimale.

V obdobju od leta 1990 do 1995 so tekmovalci Kickboxing kluba Maribor dosegli nekaj odmevnih rezultatov in nastopali tudi na največjih mednarodnih tekmovanjih. Naštejmo samo najpomembnejše: Boštjan Ravter, Mladen Pavlin, Gregor Lapuh, Dušan Rudolf, Matej Leskovar in Zvonko Zečevič so bili v vseh teh letih državni prvaki v svojih kategorijah, večina celo v vseh treh disciplinah kickboxa. Med mladinci sta v semi contactu postala državna prvaka Damjan Muzek in Matej Ravter.

Leta 1990 so se evropskega prvenstva v Madridu udeležili Mladen Pavlin, Gregor Lapuh in Zvonko Zečevič, ki je osvojil celo bronasto medaljo, na slednje leto pa na svetovnem prvenstvu v Parizu zasedel peto mesto. Leta 1991 so bili državni prvaki v semi in light contactu Matej Leskovar, Gregor Lapuh, Zvonko Zečevič, Matej in Boštjan Ravter ter Mladen Pavlin. Evropskega prvenstva v Hamburgu leta 1992 so se udeležili Gregor Lapuh, Zvonko Zečevič, Matej Leskovar in Mladen Pavlin, svetovnega prvenstva v Atlantic Cityu (light contact), leta 1993 pa poleg Mladena Pavlina, ki se je okitil z bronasto medaljo, še Boštjan Ravter, Gregor Lapuh, Dušan Rudolf in Matej Leskovar. Udeleženca svetovnega prvenstva v Budimpešti (full contact) leta 1993 sta bila Boštjan Ravter in Dušan Rudolf, evropskega prvenstva v Helsinkih naslednje leto pa sta se udeležila Matej Leskovar in Boštjan Ravter. Svetovnega prvenstva leta 1995 v Stuttgartu (light contact) sta se udeležila Mladen Pavlin in Matej Leskovar, svetovnega prvenstva v Kijevu (full contact) istega leta pa Boštjan Ravter.

Tudi v letih od 1992 do 1994 so tekmovalci Kickboxing kluba Maribor osvojili vrsto državnih naslovov. Leta 1992 so državni prvaki postali: Gregor Lapuh (semi in light contact), Zvonko Zečevič in Mladen Pavlin (light in full contact), postali pa so tudi ekipni državni prvaki. Članski državni prvaki leta 1993 so bili Gregor Lapuh (semi in light contact), Boštjan Ravter, Dušan Rudolf in Mladen Pavlin (light in full contact) ter Matej Leskovar (full contact).

Leta 1994 so se z naslovi državnih prvakov ovenčali Slavko Koroša in Matej Leskovar (semi contact), Mladen Pavlin (semi in full contact) ter Boštjan Ravter in Robert Sešelj (full contact). Tudi v obdobju 1995 – 1998 so se uspehi na državnih prvenstvih nadaljevali, saj so tekmovalci Kickboxing kluba Maribor v tem obdobju osvojili kar 25 naslovov državnih prvakov (med mladinci štiri in pri članih 21). Članski državni prvaki so Mladen Pavlin, eden najuspešnejših klubskih tekmovalcev, zmagovalec državnega prvenstva leta 1995 Zvonko Zečevič na svetovnem prvenstvu v Parizu leta 1991 postali: Mladen Pavlin kar desetkrat (v letih 1995 in 1996 v vseh treh disciplinah, v letih 1997 in 1998 pa v light in full contactu), Matej Ravter petkrat (v letih 1995 in 1996 pri mladincih v semi contactu, leta 1997 pa pri članih v light in full contactu ter leta 1998 v full contactu), Boštjan Ravter dvakrat (leta 1995 in 1998 v full contactu), po enkrat pa Andrej Tucuč (leta 1996 v light contactu), Mihael Slaček (leta 1997 v full contactu), Tomaž Leskovar (leta 1998 v semi contactu), Uroš Kostevšek (leta 1998 v light contactu) ter Andrej Leš, Rok Snežič in Robert Sešelj (vsi leta 1998 v full contactu), leta 1995 pa je v semi contactu pri mladincih postal državni prvak tudi Damijan Muzek. Leta 1996 je bilo evropsko prvenstvo v Gradcu, kjer je Mladen Pavlin osvojil bronasto medaljo v semi contactu. Na naslednjem evropskem prvenstvu leta 1998 v Carigradu je Pavlin bil še uspešnejši, saj je osvojil srebrno medaljo. Svetovnega prvenstva leta 1997 v Gdansku se je udeležil Matej Ravter. V letih 1999 in 2000 je klub zapadel v manjšo tekmovalno krizo, ker so nekateri dotlej standardni in uspešni tekmovalci odšli iz kluba ali prenehali tekmovati. Kljub temu so tudi v teh dveh letih klubske vitrine postale bogatejše za osem državnih naslovov, ki so jih osvojili Tomaž Leskovar (1999 – semi contact), Mladen Pavlin (1999 in 2000 – semi in light contact), Igor Rašič (2000 – light contact), Tilen Golob (2000 – light contact) ter mladinec Taras Rojko (2000 - semi contact). Na svetovnem prvenstvu v Caorlu v Italiji leta 2000 sta nastopila Tomaž Leskovar in Mladen Pavlin, na evropskem prvenstvu naslednje leto v Leverkusnu v Nemčiji pa samo Mladen Pavlin.

Leto 2001 je bilo prelomno za kickbox v Sloveniji in Mariboru. Kickboxing klubu Maribor je bila namreč zaupana organizacija svetovnega prvenstva v semi in light contactu ter glasbenih formah. Organizacijski odbor, v katerem so bili poleg predsednika Milana Graha še Tomaž Leskovar, Gregor Lapuh, Tadej Kajzer, Ramis Derlič, Aleš Polajnko, Rene Pirc, Tomaž Kranjc, Dejan Kiker, Miro Pliberšek in Matej Leskovar, je odlično opravil nalogo, saj je bilo po mnenju vodstva svetovne Dušan Rudolf in trener Milan Grah na evropskem prvenstvu v Budimpešti organizacije za kickbox (WAKO) to dotlej tehnično najbolje organizirano prvenstvo. Na tekmovanju je sodelovalo prek 500 tekmovalcev iz 27 držav.

Leta 2001 so tekmovalci in tekmovalke Kickboxing kluba Maribor osvojili pet zlatih odličij na državnem prvenstvu. Državni prvaki so postali: Mladen Pavlin (semi contact), Matej Ravter, Vladko Nikolov, Marko Pečovnik in Vesna Žegarac (vsi v light contactu). Nekoliko slabše je bilo naslednje leto, ko sta v klub prišla samo dva državna naslova, ki sta jih osvojila Mladen Pavlin (semi contact) in Vesna Žegarac (light contact).

V letih 2003 in 2004 je klub organiziral dve tekmovanji za svetovni pokal. Tekmovalci so nastopili v vseh treh disciplinah in glasbenih formah. Leta 2004 je bil klub tudi organizator evropskega prvenstva v semi in light contactu ter v glasbenih formah. Prvenstvo je odlično izpeljal organizacijski odbor iz leta 2001. Tekmovanja se je udeležilo 480 tekmovalcev iz 29 držav. Po desetih letih se je slovenska reprezentanca na pobudo Danila Korotaja in Milana Graha ponovno udeležila evropskega prvenstva v full contactu v Budvi v Črni gori. Med udeleženci prvenstva sta bila tudi Mitja Šauperl in Gregor Stračanek, ki sta s tem položila temelje za nov zagon full contacta v klubu. Leta 2004 so se od aktivnih tekmovanj poslovili Matej in Boštjan Ravter ter doslej najuspešnejši tekmovalec v zgodovini kluba Mladen Pavlin.

Z letom 2005 so v klubu opustili semi in light contact ter začeli ponovno z vso močjo gojiti najtežjo disciplino full contact. To se je kmalu odrazilo tudi v športnih dosežkih, saj so v letih 2005 in 2006 v svojih kategorijah postali državni prvaki Gregor Stračanek (2005 in 2006), Mitja Šauperl (2005 in 2006) in Iztok Rebernak (2005). Leta 2005 je Kickboxing klub Maribor že tretjič organiziral tekmovanje za svetovni pokal, na katerem je Mitja Šauperl osvojil 2., Gregor Stračanek in Vlado Izlakar pa 3. mesto. Šauperl in Stračanek sta bila tudi udeleženca svetovnega prvenstva v Szegedu na Madžarskem. Stračanek je bil zelo uspešen tudi leta 2006 z drugim in tretjim mestom na svetovnem pokalu v Szegedu na Madžarskem in v Piacenzi v Italiji. Stračanek in Šauperl sta nastopila tudi na evropskem prvenstvu v Lisboni na Portugalskem.

Strokovno delo trenerjev Zlatka in Gorazda Slavinca ter Zorana Miriča pod vodstvom Milana Graha je zagotovilo za napredek tudi v naslednjih letih. Delo upravnega odbora kluba pod vodstvom predsednika Miroslava Pliberška pa omogoča dobre pogoje za delo vseh skupin, ki delujejo v klubu. Največja želja članov kluba za prihodnje obdobje pa je dvorana za kickbox s stalno postavljenim ringom, kar bo omogočilo še hitrejši napredek in delo v skladu z načrti tako tekmovalcev kot funkcionarjev v tem borilnem športu.