Poljski muren

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
(Preusmerjeno s strani Gryllus campestris)
Jump to navigation Jump to search
Poljski muren
Samica poljskega murna
Samica poljskega murna
Znanstvena klasifikacija
Kraljestvo: Animalia (živali)
Deblo: Arthropoda (členonožci)
Razred: Insecta (žuželke)
Red: Orthoptera (kobilice)
Podred: Ensifera (dolgotipalčnice)
Naddružina: Grylloidea (murni)
Družina: Gryllidae (murni)
Rod: Gryllus (muren)
Vrsta: G. campestris
Znanstveno ime
Gryllus campestris
(Linnaeus, 1758)

Poljski muren (znanstveno ime Gryllus campestris) je vrsta neletečih kobilic, ki je razširjena po travnikih Evrope in Azije.

Opis[uredi | uredi kodo]

Odrasli samci dosežejo dolžino med 19 in 23 mm, samice pa med 17 in 22 mm. Gre za vsejede žuželke, ki se hranijo tako z rastlinami, kot tudi z manjšimi žuželkami. Za poljske murne je značilno »petje« samca, ki z drgnjenjem svojih kratkih, ravnih kril[1] (stridulacijo) proizvaja značilen zvok, s katerim privablja samice. Oglaša se čez dan in v prvem delu noči, pri temperaturah nad 13 °C. Samci so izjemno teritorialni in svoje rove zavzeto branijo pred vsiljivci. Po parjenju samica izleže od 20 do 60 jajčec[1] v tla rova, kjer se v nekaj tednih, med junijem in sredino julija, razvijejo ličinke. Le-te so v vseh stadijih podobne odraslim žuželkam. Med desetim in enajstim stadijem hibernirajo. Zadnjič se levijo med aprilom in majem naslednje leto.

Reference[uredi | uredi kodo]

  1. 1,0 1,1 Moja velika knjiga o živalih. Založba Tuma. 2006. str. 54. ISBN 961-6470-81-7. Pridobljeno dne 18. januarja 2019. 

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]