Gorovje Khangai

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Khangai
TerkhiinTsagaanNuurPan.jpg
Panorama jezera Terkhiin Tsagaan Nuur v pogorju Khangai
Najvišja točka
VrhOtgontenger
Nadm. višina4.031 m
Poimenovanja
Domače imeХангай
Geografija
Gorovje Khangai is located in Mongolija
Gorovje Khangai
DržavaMongolija
AimagiArkhangai, Övörkhangai, Bayankhongor in Zavkhan
NaseljaTsetserleg, Bayankhongor in Uliastai
Koordinate pogorja47°30′N 100°0′E / 47.500°N 100.000°E / 47.500; 100.000Koordinati: 47°30′N 100°0′E / 47.500°N 100.000°E / 47.500; 100.000
RekeIderiin Golr in Orkhon

Gorovje Khangai (mongolsko: Хангайн нуруу) je gorovje v osrednji Mongoliji, približno 400 kilometrov zahodno od Ulan Batorja.

Ime[uredi | uredi kodo]

Khangai je postal splošno uporabljen izraz, s katerim Mongoli opisujejo celotno območje bujne gozdno-stepske pokrajine na severu, v nasprotju z južno puščavo, ki se imenuje Govi (Gobi). Stepsko območje se imenuje Kheer ali Tal. Beseda Khangai je sestavljena iz glagola "khanga", ki pomeni "zagotoviti, oskrbo z nujnimi potrebščinami" in mongolsko nominalizino pripono "-ai". Beseda Kan (kralj) je prav tako mogoče koren, verjetno celo povezan z glagolom "khanga-". Zato Khangai običajno razlagajo kot previden gospodar, darežljiv kralj, velikodušen prikupen gospodar ali bogat kralj. Staro ime pomeni svetost gore in posebno mesto, ki ga ima v srcih tistih, ki so odvisni od njega. Podobno je mongolska beseda za svete gore Khairkhan, kar pomeni ljubeč kralj (na primer Asralt Khairkhan, posebno intimno ime, ki pomeni skrben ljubeč kralj. Prepovedano je povedati ime Khairkhan, ko se gora vidi.) Če se gora vidi, se preprosto imenuje Khairkhan, ne pa njeno polno ime. Ta stroga merila se uporablja v vseh predelih Mongolije. Vsaka gora ali hrib, ki je prijeten na pogled ali na kakršen koli drug način prijeten, jo pohvalijo z besedami, "da je res posebna Khairkhan" ali "kako veličastn Khairkhan!" itd. Vsako področje gorske gozdno-stepske regije se samostojno ali skupaj razume z vsem, kar vsebuje (reke, izviri, rastline, živali) in se lahko pohvali z besedami "da je res super Khangai" ali "ne zanikam da je edinstven Khangai! "itd. Dve pokrajini Mongolije sta poimenovani po gorah Khangai: Arkhangai (Severni Khangai) in Ovorkhangai (Južni Khangai). Območje blage klime, kjer se dve pokrajini srečata (Vzhodni Khangai) je znano kot zibelka mongolske in nomadske civilizacije. V ravnici ob vznožju Vzhodnega Khangaia leži dolina Orkhon, je na seznamu svetovne dediščine. Xiongnu (209 pr. n. št. - 93 n. št.) s središčem Luut Khot (Lungcheng), Xianbei (93 - 234) s središčem Ordo in Rouran (330 - 555) s središčem Moomt (Mume) trdijo, da so se nahajali tukaj. Kasnejši imperiji so tudi imeli svoje prestolnice na tem območju, na primer Ujgurski imperij (745 - 840) je zgradil v regiji svoje središče Ordu-Baliq.

Lastnosti[uredi | uredi kodo]

Gorovje Khangai s krajem Tsetserleg, središče province Arkhangai
Khorgo, ugasel vulkan v severnem pogorju Khangai

Najvišja gora je Otgontenger (lit. najmlajše nebo), visoka 3.905, 4.021 in 4.031 m, odvisno od vira. To je ena od štirih najpomembnejšimi svetih gora Mongolije. Tukaj potekajo tudi državne slovesnosti.

Suvraga Khairkhan (Stupa Khairkhan, višina 3117 m) je še ena sveta gora na vzhodu Tsetserlega.

Khorgo je ugaslo vulkanski polje na severnih pobočjih pogorja Khangai.

Gore napajajo reke Orkhon, Selenge, Ider, Zavkhan in jezeri Orog in Böön tsagaan. Na zahodu gora Khangai je prehod do depresije Velikih jezer.

Pogorje Khangai je na določenih področjih znano po svoji blagi mikroklimi. Zime tam niso tako ostre kot v drugih delih države. Kot je navedeno v Brzeźniak in Niedźwiedź Vertical Variability of Climatic Conditions in the Khangai Mountains, str. 34. [1]

Zaradi močne zimske inverzije, ki so postale znane kot singularnost v mezoklimatski Mongoliji (Gavrilova 1974), Khangai kaže, da je približno 10 ° C toplejše od okolice. Verjetno je, da so celo na najvišjih gorah vrhovi okoli 5 ° C toplejša kot v kotlinah.

Lokacija pogorja Khangai v Centralni Aziji

Viri[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]