Usnjate stenice

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
(Preusmerjeno s strani Coreidae)
Usnjate stenice

Par rjavih usnjatk (Coreus marginatus)
Znanstvena klasifikacija
Kraljestvo: Animalia (živali)
Deblo: Arthropoda (členonožci)
Razred: Insecta (žuželke)
Red: Hemiptera (polkrilci)
Podred: Heteroptera (stenice)
Nižji red: Pentatomomorpha (sorodstvo ščitastih stenic)
Naddružina: Coreoidea
Družina: Coreidae
Leach, 1815
Poddružine

Agriopocorinae (ne povsem priznana)
Coreinae
Meropachydinae
Pseudophloeinae

Usnjate stenice (znanstveno ime Coreidae) so družina stenic iz sorodstva ščitastih stenic, v katero uvrščamo okrog 1800 danes znanih vrst.

Vsi predstavniki so rastlinojedi. Imajo večinoma čokato telo podolgovate ali ovalne oblike, pogosto z izrastki telesa, nog ali tipalnic bizarnih oblik. Glava je majhna v primerjavi s telesom, iz nje izraščajo tipalnice, sestavljene iz štirih členov (po tej lastnosti se zanesljivo ločijo od ščitastih stenic, ki imajo tipalnice iz petih členov). V dolžino dosežejo med 7 in 45 mm.

Klasifikacija družine še ni povsem dorečena; vrste združujemo v okrog 250 rodov, te pa nadalje v več tribusov, ki jim različni avtorji pripisujejo status poddružin. Trenutno so priznane le tri poddružine - Coreinae, Meropachydinae in Pseudophloeinae, ki so bile opisane že konec 19. stoletja; od sodobnejših predlogov ima največ podpore Agriopocorinae, v splošnem pa se sistematiki držijo načela konzervativnosti in do objave celovitega taksonomskega pregleda družine ne uporabljajo drugih poddružin.

Viri[uredi | uredi kodo]

  • Schuh R.T.; Slater J.A. (1995). True Bugs of the World (Hemiptera: Heteroptera). Classification and Natural History. Cornell University Press, Ithaca, New York. str. 336. COBISS 1901135. ISBN 0-8014-2066-0.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]