Bai Hao Yinzhen

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Zheng He Bai Hao Yin Zhen

Bai Hao Yinzhen (poenostavljeno kitajsko ; tradicionalno kitajsko ; pinjin: bái háo yín zhēn; Jyutping: baak6 hou4 ngan4 zam1) je vrsta belega čaja, ki jo največ proizvajajo v kitajski provinci Fujian. Čaj je pogosto znan tudi samo pod imenom Yinzhen, njegovo poetično ime pa je srebrne iglice. Bai Hao Yinzhen velja za enega najbolših belih čajev, zaradi česar je tudi najdražji. Za njegovo izdelavo uporabijo samo najboljše nepoškodovane in ročno obrane brste kultivarja čajevca Da Bai (veliki beli čajevec). Le v provinci Yunnan za izdelavo tega čaja uporabijo tudi brste kultivarjev z večjimi brsti.

Pridelava in uporaba[uredi | uredi kodo]

Zheng He Bai Hao Yin Zhen
Pripravljen napitek

Najboljši Yinzhen čaj se izdeluje iz brstičev, ki jih ročno oberejo med 15. marcem in 10. aprilom, ko je v Fujianu sušno obdobje. Vsi brsti morajo biti nepoškodovani in neodprti ter poraščeni z drobnim srebrno belim puhom. Za čaje nižjega kakovostnega razreda so kriteriji nekoliko milejši. Največ tega čaja pridelajo v okrajih Zheng He in Fuding.

Po tradiciji naj bi se ta čaj pripravljal z vodo, ki ne sme imeti več kot 75 °C. Idealno pripravljen čaj naj bi se namakal do 5 minut, po končanem postopku priprave pa se morajo na gladini pojaviti drobcene srebrne iglice, ki odsevajo svetlobo. Barva tako pripravljenega čaja mora biti bledo rumena, čaj pa mora biti ralo viskozen. Za pripravo čaja se mora uporabiti nekoliko več čajnih lističev kot za pripravo drugih vrst belega čaja. Okus tega čaja je unikaten, edini nekoliko podoben okus pa ima lahko le čaj Bai Mu Dan. Okus čaja je mil in prefinjen tako, da pri nepoučenih pivcih lahko povzroči razočaranje glede na visoko ceno.

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]