Asimina

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
(Preusmerjeno s strani Asimina triloba)
Asimina

Sadeži asimine
Znanstvena klasifikacija
Kraljestvo: Plantae (rastline)
Deblo: Magnoliophyta (kritosemenke)
Razred: Magnoliopsida (dvokaličnice)
Red: Magnoliales (magnolijevci)
Družina: anonovke (anonovke)
Rod: Asimina
Vrsta: A. triloba
Znanstveno ime
Asimina triloba
(Linnaeus) Michel Félix Dunal

Asimina (znanstveno ime Asimina triloba) je listopadna trajnica, ki izvira iz Sever­ne Ame­ri­ke. Ime­nu­je­jo jo tudi indi­jan­ska ba­na­na ali paw-paw. Je zdravilna rastlina. V naravi raste na humusnih tleh, dobro prenaša tudi apnena tla.

Vzgojene vrste (npr. Asimina triloba »sunflower«) rastejo kot grm do višine 2,5 m ali kot drevo do višine 5m. Prvi dve leti raste počasi, vzpenja se ob opori. Mraz in pozebo dobro prenaša, prve plodove rodi v tretjem letu. Večina sort asimin je samoneoplodnih. V naravnem okolju jo najdemo v severni Ameriki, zlasti v državi Ohio.

Plodovi asimine[uredi | uredi kodo]

Plodovi asimina so nekaj posebnega, kot da bi sestavili mango, ananas in banano v en sadež. Plodovi so zdravilni, bogati z ogljikovimi hidrati, vitamini in minerali, ki jih imajo kar sedemkrat več kot ostalo sadje.

Naravni škodljivci asimine[uredi | uredi kodo]

Naravni škodljivec asimine v ZDA je črno-beli metulj Zebra swallotail. Škodo povzročajo predvsem ličinke, katere objedajo listje rastline, vendar nikdar ne napadejo vseh rastlin. Semena plodov te rastline običajno ekološki kmetovalci uporabljajo tudi kot naravni insekticid.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]