Šar pej

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Skoči na: navigacija, iskanje
Shar pei
Alaine01.jpg
Shar Pei
Izgled
Kožuh Kratka, gosta; na otip precej mehka.
Barva rdeča, rdeče rjava, črna, črno srebrna, črna bron, smetana, smetana razredčena, marelice, čokolada, čokoladna
Leglo 4–6 mladičev
Življenjska doba 9–15 let

Shar Pei je pasma psa. Najbolj je razširjen v Evropi in Aziji.

Ime[uredi | uredi kodo]

Ime »Shar Pei« pomeni "kožuh peščene barve". Izhaja iz dveh kitajskih pismenk, »shu«, kar pomeni "pesek" in »pei«, kar pomeni "koža". Ni jasno, če pesek pomeni barvo (v originalu so bili barve peska) ali občutek, ki ga dobimo, ko se dotaknemo njegove dlake.

Videz[uredi | uredi kodo]

Portret šar peja z značilnim temnovijoličnim jezikom

Znane barve so črna, smetana, rjava, rdeča, čokoladna, modra in bledi odtenki nekaterih od teh barv. Dlaka je zelo kratka in kosmata in na občutek trda, kar ni običajno. Oči so temne, majhne, mandljeve oblike, včasih razredčeno rjave.

Potopljene oči in gube, ki zajemajo sprednji del čela, povečujejo asketsko izražanje psa. Ušesa so majhna, precej debela in v obliki enakostraničnega trikotnika, z rahlo zaokroženo konico. Nahajajo se zelo visoko. Lobanja je ravna in široka, precej velika v primerjavi s telesom. Čelo in lica so prekrita z obilico drobnih gubic, ki segajo do težkega podbradka. Gobec je srednje dolg.

Ob rojstvu ima Shar-pei bogate kožne gube, ki se zmanjšujejo v obdobju razvoja, zaradi katerih ima videz igrače.

Značaj[uredi | uredi kodo]

Shar pei je zelo miren in vesel pes. Kljub svoji majhnosti pa je zelo močan in prijazen do drugih psov. Na žalost so ga skozi njegovo zgodovino ljudje velikokrat izrabljali tudi za pasje boje. Sedaj je pasma popolnoma izgubila svoj borilni duh in postal hišni ljubljenček. Vseeno pa je psa potrebno peljati na krajši sprehod vsaj enkrat na dan. Ima močno osebnost in težko ga je vključiti v stvari, ki zanj niso zanimive.

Nasveti[uredi | uredi kodo]

Shar-pei je sčasoma postala predvsem hišna pasma psa. Majhnost, prijaznosti in prijetna osebnost, ga označujejo kot dobrega prijatelja. Kljub temu pa ne smemo pozabiti, da obstajajo nekatere bolezni, povezane z genskimi lastnostmi, ki zahtevajo stalno pozornost in pripravljenost za skrb, kar je pogosto velik izziv. To so displazija kolkov, kolen, amilloidosi ledvice.

Viri[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]