Zavrženo ime

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Izkaznica z imenom in osebnimi zaimki osebe, vse bolj popularna vključujoča praksa, pri kateri lahko oseba izrazi svoje izbrano ime in željene zaimke na manj opazen način. Na sliki je izkaznzica z imenom "Ted" in zaimki "on/njega".

Zavrženo ime (angl. deadname) je osebno ime, ki ga oseba, ki je spremenila ime, po spremembi imena ne uporablja več. Izraz je značilen za transspolne skupnosti in navadno označuje ime, ki ga je transspolna oseba dobila ob rojstvu in ga uporabljala pred tranzicijo. Nekateri zavrženo ime imenujejo tudi staro ime, prejšnje ime ali rojstno ime.[1][2][3]

Izraz, v izvirni angleščini deadname (v dobesednem prevodu mrtvo ime), so leta 2010 popularizirali transspolni aktivisti kot izraz, ki se nanaša na prejšnje ime osebe. Slovar Oxford English Dictionary navaja uporabo izraza deadname na omrežju Twitter v letu 2010, kot glagol, tj. deadnaming, pa v letu 2013.[4] Izraz ima v splošnem negativno konotacijo in implicira, da je naslavljanje transspolne osebe z njenim zavrženim imenom nesprejemljivo.

Novinarski slogovni priročniki, priročniki za zdravstvene delavce in zagovorniške LGBT+ skupine svetujejo upoštevanje izbranega imena in zaimkov transspolnih oseb, tudi ko se nanašajo nanje v preteklosti, pred tranzicijo.[5][6][7]

Imenovanje transspolne osebe z njenim zavrženim imenom se imenuje zavrženo imenovanje (angl. deadnaming) ali uporaba zavrženega imena in je oblika transfobne diskriminacije. Tako kot pripisovanje napačnega spola (angl. misgendering) je lahko zavržno imenovanje oblika odkritega napada ali mikroagresije, ki implicira, da tarča ni v celoti sprejeta kot članica družbe.[8] Transspolni aktivisti opozarjajo, da je uporaba zavrženih imen transspolnih oseb v novicah kršitev zasebnosti in prispeva k transfobiji.[9]

Zavrženo imenovanje[uredi | uredi kodo]

Zavrženo imenovanje se nanaša na imenovanje transspolne osebe z njenim zavrženim imenom namesto njenega izbranega imena.[10][11] Zavržno imenovanje je lahko nenamerno ali pa nameren poskus zanikanja, zasmehovanja ali razveljavitve spolne identitete osebe.[3] Zavržno imenovanje lahko nehote izvedejo tudi osebe, ki sicer podpirajo transspolne osebe, na primer podporni družinski člani ali prijatelji, ki se še niso navadili na uporabo novega imena transspolne osebe. Vendar pa se lahko ponavljajoča se neuporaba izbranega imena šteje za nespoštljivo.[12]

Nekatere platforme družabnih medijev so uvedle politike za preprečevanje zavržnega imenovanja, kot sta na primer standardizacija uporabe izbranih imen namesto uradnih imen na osebnih profilih ali uradna prepoved zavržnega imenovanja v svojih kodeksih obnašanja.[13]

Nekaterim transspolnim osebam je kljub temu, da v določenih okoljih uporabljajo izbrano ime, v določenih situacijah ljubše, če se jih naslavlja z njihovim zavrženim imenom. Na primer, če niso razkrite pred starši ali drugimi člani družine, lahko prosijo, da se jih kliče po zavrženem imenu, da se jim ni treba razkriti in izpostaviti potencialno neprijetni situaciji. Ljudje se lahko odločijo za uporabo svojega zavrženega imena tudi iz varnostnih razlogov, kot je obisk ali življenje v državi ali regiji, kjer so ogroženi zaradi svoje transspolne identitete. V takem primeru morda v osebnih dokumentih iz različnih razlogov nimajo navedenega svojega izbranega imena ime in preferirajo naslavljanje z zavrženim imenom, da bi se izognili tveganim situacijam.[14][15]

Na splošno velja, da je spraševanje transspolnih oseb o zavrženem imenu neprimerno, saj je zanje izrazito invazivno in lahko povzroči veliko stisko ali disforijo pri osebi, lahko pa jo tudi razkrije proti njenim željam in izpostavi neprijetni ali tvegani situaciji. Običajno bo oseba sam izrazila, ali ji ustreza, da se pozna njeno zavrženo ime ali pa uporablja v kakem okolju.[16]

Sprememba imena[uredi | uredi kodo]

Sprememba imena se nanaša na postopek, ko transspolna oseba v osebnih dokumentih uradno spremeni svoje ime v izbrano ime. Transspolne osebe, ki se želijo izogniti zavrženemu imenovanju po uradni spremembi imena, se lahko v procesu soočijo z upravnimi ali birokratskimi ovirami.[17][18] Pisci, igralci in glasbeniki, ki so spremenili ime, lahko imajo na primer težave zaradi pojavljanja svojega zavrženega imena v bibliografskih metapodatkovnih zapisih.

V enem izmed zadnjih primerov razkritja znane transspolne osebe je platforma Netflix v odziv na to, da se je igralec Elliot Page decembra 2020 razkril kot transspolna oseba, iz metapodatkov v napisih filmov, v katerih je igralec igral ženski lik, vključno s filmi The Tracey Fragments, Juno, Hard Candy in drugimi, odstranila Pageovo zavrženo ime.[19] IMDb je leta 2020 spremenil metapodatke za Elliota Pagea tako, da odražajo njegovo izbrano ime, tudi v manj znanih produkcijah.[20]

Sama zakonita sprememba imena zahteva čas, denar in trud, dostop do postopka uradne spremembe imena pa se med državami razlikuje. Sprememba povezanih podatkov, kot so nazivi, e-poštni naslov in zapisi imena v podatkovnih bazah je lahko v nekaterih institucijah (na primer v šolah) težavna.[12][21] Raziskava The Trevor Project iz leta 2021 je pokazala, da je bilo med transspolnimi mladimi, ki so spremenili svoje ime, spolni označevalec ali oboje v uradnih dokumentih, vključno z rojstnimi listi in vozniškimi dovoljenji, manj poskusov samomora.[22]

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. Schmall, Emily (2024). »Transgender Candidate in Ohio Is Disqualified for Not Disclosing Birth Name«. The New York Times.
  2. Sinclair-Palm, Julia (2017). »"It's Non-Existent": Haunting in Trans Youth Narratives about Naming«. Occasional Paper Series.
  3. 3,0 3,1 Stanborough, Rebecca (2020). »She/He/They/Them: Understanding Gender Identity. Capstone«. ISBN 978-0-7565-6561-9.
  4. »Oh my days! It's the OED June 2021 update«. Oxford English Dictionary. 2021.
  5. Glicksman, Eve (2013). »Transgender terminology: It's complicated«. Monitor on Psychology; American Psychological Association.
  6. »Meeting the Health Care Needs of Lesbian, Gay, Bisexual, and Transgender (LGBT) People: The End to LGBT Invisibility«. The Fenway Institute (str. 24). 2013.
  7. »Glossary of Gender and Transgender Terms« (PDF). Preface: Fenway Health (str. 2). 2010. Arhivirano iz prvotnega spletišča (PDF) dne 19. oktobra 2013. Pridobljeno 12. maja 2024.
  8. Freeman, Lauren; Stewart, Heather (2021). »Toward a Harm-Based Account of Microaggressions«. Perspectives on Psychological Science (str. 1008–1023). ISSN 1745-6916. PMID 34498530.{{navedi splet}}: Vzdrževanje CS1: več imen: seznam avtorjev (povezava)
  9. »Deadnaming A Trans Person Is Violence – So Why Does The Media Do It Anyway?«. HuffPost. 2017.
  10. Reed, Christopher (2018). »Axiomatic« (PDF). Arhivirano iz prvotnega spletišča (PDF) dne 22. novembra 2018. Pridobljeno 12. maja 2024.
  11. Lavery, Grace (2018). »Grad School As Conversion Therapy«. BLARB.
  12. 12,0 12,1 Rogers, Baker A. (2020). »Trans Men in the South: Becoming Men«. Rowman & Littlefield. ISBN 978-1-7936-0034-9.
  13. Xoai Pham (2014). »Progress! Facebook Apologizes & Pledges Collaboration on Real Names Policy«. Transgender Law Center.
  14. Zimman, Lal (2009). »'The other kind of coming out': Transgender people and the coming out narrative genre« (PDF). Gender and Language.
  15. Stacey M. Brumbaugh-Johnson; Kathleen E. Hull (2018). »Coming Out as Transgender: Navigating the Social Implications of a Transgender Identity«. Journal of Homosexuality (str. 1148-1177).{{navedi splet}}: Vzdrževanje CS1: več imen: seznam avtorjev (povezava)
  16. Julia Sinclair-Palm; Kit Chokly (2023). »'It's a giant faux pas': exploring young trans people's beliefs about deadnaming and the term deadname«. Journal of LGBT Youth (str. 370-389).{{navedi splet}}: Vzdrževanje CS1: več imen: seznam avtorjev (povezava)
  17. O'Connell, Mackenzie (2022). »"What's in a [Dead] Name?": Title VII Protections against Misgendering and Deadnaming of Gender Diverse Individuals«. HeinOnline.
  18. Tanenbaum, Theresa Jean (2020). »Publishers: let transgender scholars correct their names«. Nature; Nature Publishing Group.
  19. Gilcrease, Grayson. »Netflix Is Making a Change For Elliot Page«. Popsugar.
  20. »Going for Broke (TV Movie 2003)«. Internet Movie Database. 2003.
  21. Broverman, Neal (2021). »North Carolina Ends Deadnaming of Students on Report Cards«. The Advocate; Los Angeles.
  22. »Deadnaming: How Using the Wrong Name Can Affect Mental Health«. Psych Central. 2021.