Pojdi na vsebino

Uporabniški pogovor:Tinamravlje

Vsebina strani ni podprta v drugih jezikih.
Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Welcome!, ¡Bienvenido!, Dobrodosli, Wilkommen, Добро пожаловать, Benvenuti, Bem-vindo!, Bonvenon, Welkom


Pozdravljen/a v Wikipediji, Tinamravlje!
Hvala za tvoje prispevke. Za začetek si oglej uvod in obišči vadnico. Če želiš, se lahko vpišeš na sezname Wikipedistov in na svoji uporabniški strani navedeš jezike, ki jih govoriš ter druge podatke o sebi (od kod prihajaš, s čim se še ukvarjaš in tako dalje).
Pri urejanju bodi pozoren/na na nekatera pravila in smernice:

Preizkušanju urejanja je namenjen peskovnik. Na pogovornih straneh (v člankih pa ne), se podpisuj, in sicer takole: --~~~~.

Z veseljem bomo sprejeli tudi slike in druge datoteke, ki jih boš prispeval/a oziroma dodal/a v članke. Vendar pri tem upoštevaj pravila o uporabi slik in avtorskih pravicah.
Če imaš še kako vprašanje:
  • za enciklopedična vprašanja je na razpolago Orakelj.
  • v zvezi z delom v Wikipediji pa vprašaj pod lipo, se pridruži IRC-kanalu #wikipedia-sl ali pa se obrni kar name.


Za konec še najpomembnejše: želim ti veliko volje, veselja in uspehov pri delu! —

Tina, tukaj je odgovor na tvoje vprašanje, kam je izginila mlečna kislina. --IrEnA 20:31, 8. december 2012 (CET)[odgovori]


Kot je nakazala Irena, dodatek sem odstranil, ker je bil odvržen na konec, kamor ne spada. Prilepil sem ga spodaj. Prosim, da ga smiselno vključiš v vsebino. Pred tem bi bilo nujno, da ga zares prevedeš, ker copy-paste tega kar naredi Google Translate žal ni prevod in slovnica je precej preslaba za enciklopedičen članek. — Yerpo Ha? 21:32, 8. december 2012 (CET)[odgovori]


Mlečna kislina je znana tudi kot kislina mleka, je kemična spojina, ki igra pomembno vlogo v različnih biokemijskih procesih ki jo je švedski kemik Carl Wilhelm Scheele prvič izoliral leta 1780. Mlečna kislina je karboksilna kislina s kemijsko formulo C3H6O3. Ima hidroksilno skupino, ki mejijo na karboksilne skupine, kar je alfahidroksi kisline (AHA).

V rešitvi, lahko izgubite proton iz kisle skupine, ki proizvaja laktata ion (za specifično, anion zaradi poteka negativno nabiti z dodatnim elektronom) CH3CH (OH) COO-. V primerjavi z ocetno kislino, njene pKa je 1 enota manjša, kar pomeni da je mlečna kislina deprotonates in je 10-krat enostavnejša kot ocetne kislina. Ta večja kislost je posledica intramolekularne vodikove most med α-hidroksi in karboksilatne skupine, pri čemer je slednji manj sposobni močno pritegne njegovo proton.

Mlečna kislina se meša z vodo ali etanolom in je higroskopski.

Mlečna kislina je kiralna in ima dve optični izomeri. Eden od njih je znan kot L-(+) mlečne kisline ali (S)-mlečne kisline in drugih, njegova zrcalna podoba, je D-(-)-mlečna kislina ali (R)-mlečna kislina.

Pri živalih se L-laktat nenehno proizvaja iz piruvata preko encima laktat dehidrogenaze (LDH) v procesu fermentacije med normalno presnovo in telesno dejavnostjo. Da ne poveča koncentracije, dokler stopnja proizvodnje laktata ne preseže stopnjo laktata za odstranitev, ki ga ureja številni dejavniki, vključno monocarboxylate prevoznikov, koncentracijo in izoobliko LDH, in oksidativni sposobnosti tkiva. Koncentracija laktata v krvi je običajno 1-2 mmol / L v mirovanju, vendar se lahko zviša na več kot 20 mmol / l med intenzivnim naporom. [Navedba potrebnih]

V industriji se mlečna kislina vrenje opraviti mlečnokislinskih bakterij. Te bakterije lahko rastejo tudi v usta. Kislina ki jih proizvajajo, je odgovorna za zobne gnilobe, znano kot kariesa [3] [4] [5] [6]


Problemi z avtorskimi pravicami v članku Bučke[uredi kodo]

Opozarjamo vas, da ne dodajajte besedila, ki ga niste napisali vi. Vaš prispevek v članku Bučke smo žal morali izbrisati, ker je del neke druge spletne strani.

Če ste avtor dodanega besedila oz. imate dovoljenje za objavo pod določili licence GFDL ali Creative Commons Priznanje avtorstva-Deljenje pod enakimi pogoji 3.0, vas prosimo, da to napišete na pogovorni strani članka. Če besedilo ustreza ostalim Wikipedijinim smernicam, ga bomo z veseljem obnovili.

Hvala za razumevanje in za nadaljnje prispevke k Wikipediji.

Op: sestavljeno iz copy-paste od [1] in [2] in verjetno še česa. — Yerpo Ha? 22:11, 12. december 2012 (CET)[odgovori]