Skupnostni rezervat Anja

Skupnostni rezervat Anja
IUCN kategorija IV (območje upravljanja vrst/habitatov)
Skupnostni rezervat Anja, Madagaskar
Zemljevid prikazuje lokacijo Skupnostni rezervat Anja
Zemljevid prikazuje lokacijo Skupnostni rezervat Anja
Lega parka na Madagaskarju
LokacijaCentralni in južni Madagaskar
Bližnje mestoAmbalavao, Fianarantsoa
Koordinati21°51′07″S 46°50′34″E / 21.85203°S 46.8427°E / -21.85203; 46.8427
Površina30 ha
Ustanovitev2001
Obiskovalci12.000 (leta 2011)
UpravnikAssociation Anja Miray
Spletna stranhttp://anjareserve.angelfire.com

Skupnostni rezervat Anja je gozdno območje in sladkovodno jezero, ki leži ob vznožju velike pečine. V večjem delu rezervata prevladujejo padle skale in balvani, dve majhni jami pa nudita življenjski prostor netopirjem in sovam. Ta rezervat ima veliko zaščitenega habitata v gozdnem žepu, ki se je vzpostavil med velikimi skalami.

Rezervat je bil ustanovljen leta 2001 s podporo UNDP, da bi pomagal ohraniti lokalno okolje in divje živali ter zagotoviti dodatno zaposlitev in dohodek lokalni skupnosti.[1]

Rezervat je dom največje koncentracije makijev ali obročastorepih makijev (Lemur catta) na vsem Madagaskarju. Ljudje, ki so verjeli, da se makija ne sme jesti, so jih prodajali tujcem. Ko pa so ugotovili, da 95 % makijev na Madagaskarju zdaj ni več, so ljudje dali pobudo za oblikovanje naravnega rezervata, s čimer so dejansko vzpostavili največje kongregacijsko mesto za makije na svetu.[2] Zaradi velikega biološkega, kulturnega in naravnega pomena so znanstveniki predlagali možnost njegove vključitve na Unescov seznam svetovne dediščine.[3]

Lokacija[uredi | uredi kodo]

Rezervat je 13 km južno od Ambalavao, med mestoma Fianarantsoa in Ihosy, ob državni cesti 7, in je priljubljena postaja za organizatorje počitniških potovanj, ki potujejo med Antananarivo in jugom Madagaskarja.

Na obisku pri Anji[uredi | uredi kodo]

Obiskovalci so dobrodošli, vendar morajo biti v spremstvu lokalnega vodnika. Obstajata dve glavni poti. Krajšo pot lahko opravite v približno eni do dveh urah, za daljšo bi potrebovali do šest ur, saj vključuje pohod na vrh gore. Veljajo pristojbine.

Vzdrževanje[uredi | uredi kodo]

Rezervat vzdržuje društvo Anja Miray, lokalna skupina, ustanovljena kot odgovor na propadanje gozda.[4] Pobuda združenja za ekoturizem pomaga financirati projekte skupnostnih del, povezanih z izobraževanjem in zdravjem, poleg ohranitvenih dejavnosti. Rast ekoturizma je pripomogla tudi k diverzifikaciji lokalnega gospodarstva, saj je spodbudila gojenje rib in drevesnice. Prej so gozdna zemljišča krčili za sajenje koruze, lemurje pa so lovili kot vir beljakovin. Združenje je prejelo podporo Razvojnega programa Združenih narodov (vključno z nagrado Equator leta 2012) in Globalnega okoljskega sklada.

Divje živali[uredi | uredi kodo]

V rezervatu Anja živi približno 300 obročastorepih makijev (Lemur catta) in tri vrste kuščarjev:[5]

  • Androngo ali Madagaskarski pasasti kuščar (Zonosaurus madagascariensis)
  • Katasataka ali Barbourjev dnevni gekon (Phelsuma barbouri)
  • Madagaskarski legvan (Chalarodon madagascariensis)

Obročastorepi maki so navajeni obiskovalcev, zato se jim je za fotografiranje mogoče približati na nekaj metrov. Vendar je njihovo hranjenje, ki je bilo nekoč dovoljeno, danes prepovedano.

Pri Anji pogosto opazimo dve nenavadni vrsti svetivcev in lokalni vodniki bodo obiskovalce opozorili na te nenavadne žuželke, ko bodo šli mimo. Nimfe Flatida rosea se zbirajo v skupine in so prekrite z belimi voskastimi nitkami. Madagaskarska stenica (Zanna madagascariensis) ima belo voskasto prašno prevleko in velik oranžen gobec, podoben luči.[6]

Galerija[uredi | uredi kodo]

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. Nyamulisa, Solange. »Moving towards self-sufficiency in Madagascar«. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 14. decembra 2014. Pridobljeno 14. decembra 2014.
  2. »Adorable Lemurs Roam Free on This Ancient Island«. NationalGeographic.com. 19. december 2017. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 23. decembra 2017. Pridobljeno 23. decembra 2017.
  3. »Granite cliffs in the Anja Community Reserve near Ambalavao«. GettyImages.com. Pridobljeno 23. decembra 2017.
  4. Association Anja Miray (Anja Miray Association), Equator Initiative
  5. »Anja Community Reserve«. anjareserve.angelfire.com. RazozyInk. Pridobljeno 14. decembra 2014.
  6. van der Heyden, Torsten. »Flatida rosea (Melichar, 1901) and Zanna madagascariensis Signoret, 1860, two bizarre and fascinating species of planthoppers from Madagascar (Hemiptera: Flatidae, Fulgoridae)« (PDF). www.Aegaweb.com. Arquivos Entomolóxicos. Pridobljeno 14. decembra 2014.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]