Poročena pod prisilo

Iz Wikipedije, proste enciklopedije


Poročena pod prisilo
AvtorLeila s sodelovanjem Marie-Thérèse Cuny
PrevajalecNeža Florjančič
DržavaSlovenija
JezikSlovenščina
Subjektfrancoska književnost
Žanrdružbeni roman
ZaložnikUčila International
Datum izida
2004
Vrsta medijatisk (trda vezava)
Št. strani224
ISBN961-6588-51-6
OCLC448711044
COBISS227057920
UDK821.133.1-311.2
Predmetne oznakeodnosi med zakoncema, odnosi v družini, ženske, islam, družbeni položaj, maroški priseljenci, žensko vprašanje

Poročena pod prisilo (izvirno francosko Mariée de force) je družbeni roman. Napisala ga je Leila, protagonistka te knjige. V slovenščino je delo prevedla Neža Florjančič. Knjiga je kmalu po izidu v Franciji postala velika uspešnica in je prevedena v številne jezike. Leili je pri pisanju pomagala Marie-Thérese Cuny, ki je, kot pravi Leila, “njeno življenje znala zapisati s svojo lepo pisavo”.

Vsebina[uredi | uredi kodo]

Leila je mlado dekle, ki se je rodila družini priseljencev iz Maroka. Čeprav je rojena v Franciji, so Leilo od nekdaj vzgajali v duhu maroške in muslimanske tradicije. Takšno življenje se ji neizmerno upira, zato sanja, da se ga bo lahko nekoč osvobodila. Pri 21 letih jo starši prisilijo v poroko, z 15 let starejšim moškim iz Maroka, ki pa ga zanima samo francosko državljanstvo. Ker se je po maroški tradiciji dolžna poročiti z njim, Leila v sebi doživlja agonijo, kateri ne more ubežati. Skupaj z možem in njegovo mamo živi v majhnem stanovanju, kjer je primorana finančno skrbeti za vse. Po nekaj letnem boju z možem in njegovo mamo, se Leila odloči, da se bo uprla takšni zvezi. Prepričana, da se bo znebila moža in premagala svojo duševno stisko, ki ji jo je zadalo kruto življenje, se poda v boj za svojo in sinovo dostojanstvo.

Roman, ki vas zagotovo ne bo pustil rahločutne. V vas bo prebudil številna moralno-etična vprašanja.

Zbirka[uredi | uredi kodo]

Knjiga je leta 2006 izšla pri založbi Učila International, v zbirki Bestseller.

Izdaje in prevodi[uredi | uredi kodo]

  • Slovenski prevod romana iz leta 2006.(COBISS)
  • Leta 2009 je izšla prva izdja romana z naslovom Poročena pod prisilo : Leilin boj za osvoboditev iz okov tradicije.(COBISS)

Viri[uredi | uredi kodo]

LEILA (2006). Poročena pod prisilo. Tržič. Učila Inetrnational.


Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]