Pogovor:Teorija množic

Vsebina strani ni podprta v drugih jezikih.
Iz Wikipedije, proste enciklopedije


Aksiom[uredi kodo]

Ali kdo ve, kako se slovensko reče de:Aussonderungsaxiom, aka de:Komprehensionsaxiom, aka en:Axiom schema of specification? Sam sem pogledal v zapiske s faksa, pa ne najdem ničesar podobnega. Začasno sem mu rekel aksiom določitve, ampak mi ni preveč všeč, ker je preveč podobno aksiomu izbire, ki je čisto druga stvar. --romanm (pogovor) 01:48, 1 avgust 2005 (CEST)

Hm. Na pogovorni strani o turi dolžnosti si zapisal: »Če izraza nimamo, ga pač nimamo in tudi članka o njem ne moremo imeti.« Verjamem, da bo velikokrat prišlo do vprašanj v zvezi s kakršnimkoli poimenovanjem, vendar bi se zaradi tega verjetno morali odreči velikemu številu člankov - pa PMM ne zaradi našega jezika in menim, da je ta izjava (morda) prehuda. Resničnega vzroka sicer ne vem, verjamem pa (in to sem že večkrat zapisal), da lahko vsak pojem v tujem jeziku najde svoje mesto v domačem. 'Aksiom določitve' se drugače lepo sliši. Tudi »določitev« ni nekako čisto podobna »izbiri«. --xJaM 23:28, 1 avgust 2005 (CEST)

Na turi dolžnosti smo se pogovarjali o izrazu "tura dolžnosti", za katerega domnevamo, da se v slovenščini (v tej ali drugačni besedni zvezi) sploh ne uporablja. Z aksiomom je drugače - če na FMF o tem zaslišim profesorje, jih bo zagotovo pol kot iz topa izstrelilo pravo ime aksioma, 25 % bo trdilo, da me je lahko sram, ker ga kot matematik (po izobrazbi) ne vem, preostala četrtina pa bo trdila, da je lahko sram tudi osebje fakultete. :-) Poanta je tole: zagotovo že obstaja domač izraz za ta aksiom, ker je ZFC tako pomembna teorija. --romanm (pogovor) 23:35, 1 avgust 2005 (CEST)

Verjamem, da domač izraz o tem aksiomu obstaja. Nekako verjamem tudi, da obstaja izraz za 'turo dolžnosti' saj je to, kakor zgleda, kar pomembna zadeva - še posebej za tiste, ki so jo bili deležni - verjetno tudi ameriški pešaki v Evropi med 2. sv. vojno. Za turo dolžnosti le domnevamo, da ne obstaja domač izraz. Morda obstaja vseeno - le da mi ne vemo zanj. Kam natančno tudi spada ta izrek? V že navedeno teorijo množic ZFC? --xJaM 00:02, 2 avgust 2005 (CEST)