Pogovor:Ketchup

Vsebina strani ni podprta v drugih jezikih.
Iz Wikipedije, proste enciklopedije

Ali ni slovensko bolj pravilno kečap (isto kot pica in ne pizza)? LP, --Klemen Kocjancic 16:09, 9 jan. 2005 (CET)

V SSKJ ga ni. Kot lahko vidiš na sliki dveh proizvajalcev (pa ne da bi prisegal da pravilno pišejo) je napisano Ketchup. Janez Novak 16:16, 9 jan. 2005 (CET)

OK, bomo preverili. Druga stvar: članek si uvrstil v kategoriji Kategorija:Dodatki jedem in Kategorija:Začimbe (kar ni sporno). Toda v opisu Kategorija:Dodatki jedem si zapisal:" (...) niti ne spadajo med začimbe." Torej po tem velja, da ketchup/kečap ni začimba, a si ga uvrstil med njih. LP, --Klemen Kocjancic 16:26, 9 jan. 2005 (CET)


Po mojih kuharskih izkušnjah je oboje. Mili so predvsem priloga (na pomes frites, h vročemu psu, in podobno), zelo pikantni pa imajo bolj lastnosti začimbe (biti je potrebno zelo previden pri zaužiti količini). Nekatere sestavine (najbolj splošno gledano) lahko nastopajo kot različni elementi (na primer borovničeve jagode dodajamo kot začimbo v lovske omake predvsem pri divjačini, prav tako pa iz njih žgejo žganje in kuhajo marmelado ali džem). Tu v kulinariki (in še marsikje) ni vse "pošlihtano" v točno določene predalčke, marsikaj je nekje vmes.

Kulinarika je pač umetnost in znanost.

nwAwak
iianz

Janez Novak 16:37, 9 jan. 2005 (CET)

Janez, dilema ni v tem, ali je ketchup začimba ali dodatek. V kategoriji Dodatki jedem si zapisal, da to niso začimbe, zdaj pa ketchup uvrščaš med začimbe in dodatke, ki niso začimbe. To ti je tudi Klemen že jasno povedal. --Missmarple 16:54, 9 jan. 2005 (CET)

Da še enkrat razložim problematiko "klasificijanja" sestavin (vsega, kar gre v hrano) naj navedem vsaj nekaj primerov:
Če dam ketchup zraven mesnega sira na krožnik je to pač dodatek jedi. Če želim spremeniti okus majoneze in v hladilniku nimam majoneze s ketchupom in ga dodam malo v majonezo je to po vsej verjetnosti začimba.
Če dam na krožnik poleg kuhane klobase ali hrenovke gorčico je to dodatek jedem, če dam gorčico poleg ostalih začimb v mleto meso za Stefani pečenko ali pikantne mesne kroglice je to začimba.
Če si naredim tri jajca na "volovsko oko" je jajce sigurno osnovna sestavina te jedi. Če dam jajca med mleto meso, v polnitev za pečenega piščanca, ... je to verjetno dodatek jedi. Kaj je če naredim jajčno-hrenovo omako?
Imeli smo bezeg in tudi z njim malo problemov. V bezgovem cvrenju (bezgovi cvetovi, pomočeni v testo in ocvrti) je bezeg osnovna sestavina jedi. Če dodam nekaj cvetov v palačinke ali omlete je dodatek ali celo začimba.
Zgoraj že omenjene brusnice. V temni omaki k srninim ali jelenovim zrezkom je začimba. V brusnični marmeladi je osnovna sestavina. Kaj pa če jih naložim v skodelico, posujem s sladkorjem in z velikim užitkom pojem (same, brez drugih dodatkov!).
Pa sladkor. Kaj je če izdela nekdo iz njega tiste penaste stvari (meni niso všeč, pa se na veliko prodajajo).
Za nekatere stvari, ki jih dajemo v hrano pač ni enolične uporabe.
Kulinarika na srečo ni samo znanost, je predvsem umetnost. Tu pa pojmi niso tako jasno "pošlihtani" in uporaba ni enolična.
Veliko je odvisno od tega s kakšnim namenom in v kakšnih količinah neko sestavino uporabimo.
Pa še nekaj. Tokrat pišem članke ne samo na podlagi literatute, ampak iz bogatih izkušenj kuharja - samouka.
nwAwak
iianz

Janez Novak 17:17, 9 jan. 2005 (CET)