Pogovor:HP-41

Vsebina strani ni podprta v drugih jezikih.
Iz Wikipedije, proste enciklopedije

Zanimivosti[uredi kodo]

Če koga zanima, le naslednje. Ker sem 'ponosni' lastnik modela - izvirnika, izdelanega še v (he, he takratnih, da se malo pohecam, ZDA (mislim na zapis »nekdanja SFRJ«), sem ga seveda 's pridom' (pač relativni pojem) uporabljal. ** Opazil sem, da sem se preveč navadil pisati v oklepajih, ker to PMSM sploh ni lepa čednost. Že zaradi tega ne, ker veliko (desnih) zaklepajev že kar pozabljaš zapisati - pa tudi Roman je nekje zapisal, da to ni dobro za sklad. (Kaj je mislil s skladom v tem sotvarju sicer ne vem...) V Auschwitzu desetletja nazaj, bi ga (HP-41) seveda malo težje, če sploh. (.. lahko uporabljal..) No, saj verjetno Feynmanu čez ono stran 'luže' ob projektu Manhattan mogoče ni bilo nič kaj laže kot Judom ali drugim 'nižjim rasam' ob nemškem genocidu med 2. SV - ne vem. Ameriške generale pač niso zanimala osebna življenja strokovnjakov, ki so delali A-bombo, Janez Strnad pa tudi ne vem, če se je v svojih knjigah o fizikih kaj več temu posvetil. Primož bi morebiti kaj več vedel o tem, saj ni vrag, (sklepam vsaj po priimku), da ne bi poznal znanega slovenskega fizika Antona Peterlina in je mogoče kaj 'podedoval' od njega v tem smislu. No, Stefanov, ki je nenapisano najmočnejši slovenski fizik, pa trenutno na wikipediji (še) ni. Za Stefanom pa osebno poznam (po lestvici) Peterlina in za njim (vsaj v smislu poljudno znanstvenega pisanja in popularizacije znanosti, no, seveda tudi kot izjemnega poučevalca) profesorja Strnada.

Torej, HP-41C sem začel uporabljati nekako v drugi polovici svojih gimnazijskih let in potem še dolgo v čas. Tedaj so obstajali pri nas le IBM-i na 'bušene kartice' in FORTRAN, PC-je pa so že menda pripravljali čez 'lužo' (in - za železno zaveso). V tistem času je bila zelo popularna (razširjena) znana angleška glasbena skupina Police, katere »leader« Sting je, menda, še danes dokaj znan :-) No, je/ni hudič, da so tedaj izdali tudi vinilno ploščo ('plato') z imenom Ghost in the machine (če sem pravilno zapisal). Tista 'muzka' me je 'skoz' spremljala ob uporabi tega odličnega/revolucionarnega kalkulatorja. Saj že naslov albuma Policov veliko pove. Ko pa je, menda mož z imenom Wickies (če sta dva i-ja, en i in en y, ali dva y - iz glave ne vem, pa saj..) 'pogruntal' (sicer, kakor sem se sedaj naučil, niti ni bila to nova zadeva, glej TI-58C ali kje Dejana Ristanovića) še sintetično programiranje. Res, kot, da bi v tej 'mašini' bil duh. Ali so to vedeli tvorci, ne vem. Sicer pa je HP tudi nekako znan po 'bagih' (pišem srbsko poimenovanje »hrošča« (buga)). Menda je, med drugim, odpovedal HP-jev pristajalni računalnik v lunarnem modulu, menda pri Apollu 11, ker pri Apollu 13 ni mogel, ker se je že prej poškodovala 'zaplata' komandnega modula (KM) (izvirno CM). No, toliko, **just for the record**, kot bi rekel »Commander« Pike. To verjetno ni za v članek, za pogovor pa je, če je komu zanimivo.. --HP-64H 'H' stands for Human 07:51, 20 avg 2004 (CEST)

Še mogoče ena (pod)zanimivost. Kolikor vem so kalkulatorji HP-jevih laboratorijev zelo razširjeni med fiziki; pa tudi astronomi (so) jih radi vzamejo (vzeli) v roke. Naj me kdo negira. Seveda kdo bo rekel, da so namenjeni zelo široki praksi, vendar inženirjev sem videl zelo malo, ki bi se utrujali z zapisom RPN. RPN pa je PMSZRTIŽ (beri:po mojem skromnem znanju računalniške tehnike in železnine) menda za kalkulatorje najprimernejši (sicer ne za uporabnike), bolj pa za tvorce čipov.. Tudi v tem 'izlaganju' me lahko kdo negira.. Dejan je že en tak primer. Načeloma čisti računalnikar, ki potrebuje mogoče (le) kak hex editor. --XJam 11:26, 20 avg 2004 (CEST)