Pogovor:Električni naboj

Vsebina strani ni podprta v drugih jezikih.
Iz Wikipedije, proste enciklopedije

Polkrepko in ležeče

Ustaljen zapis v fiziki - ne samo pri nas, ampak tudi v svetu - je, da skalarne količine v knjigah tiskajo ležeče, vektorske polkrepko (npr. F = m a), enota pa pokončno. Na tabli, kjer s kredo težko posnemamo polkrepki zapis, seveda uporabljamo puščice pri vektorjih. Pri tenzorjih višjih rangov nisem zasledil enotnega zapisa; eni jih podčrtavajo (T), drugi jih izpisujejo v brezserifni pisavi, tretji sploh uporabljajo zapis Tμν.

Skladno s tem sam oznake za naboj nikoli ne bi pisal polkrepko, ker pač naboj ni vektor. Količine, ki so vektorji, pa seveda pišemo ležeče in ne polkrepko, kadar mislimo na njihovo velikost, smer pa nas ne zanima. --Peterlin 12:23, 15 apr 2004 (CEST)

Ja, razumem. Saj oznaka v tem primeru (in podobnih) ni mišljena na slog zapisa, uporabljan v fiziki, temveč na wikipedijin slog. Angleška inačica ponavadi zapiše glavno (npr. fizikalno) geslo krepko in hkrati s tem tudi morebitno označbo/oznako. Seveda se to potem krega s tem kar si zapisal. Po takšnem wikipedijinem slogu so vse oznake, ki so v tesni zvezi z glavnim pojmom, potem pisane ležeče. lahko pa to opustimo, če preveč moti - (primera Ångström, astronomska enota). --XJam 12:35, 15 apr 2004 (CEST)