Pogovor:Ajdovska deklica

Vsebina strani ni podprta v drugih jezikih.
Iz Wikipedije, proste enciklopedije

Kako je nastalo ime[uredi kodo]

Ajdovska deklica in vse legende, pravljice in bajke so prav prisrčne in naj take ostanejo. Navsezadnje se tako znamenitost nalepše širi, oziroma prodaja. O nastanku pa iz prve roke ( pravzaprav druge) poznam nekaj dejstev.

Ajdovska deklica še ni stara 100 let. Moj oče je po drugi svetovni vojni vozil turistični avtobus iz Kranjske gore v Bocec in nazaj (podjetje Transturist). Še po stari cesti mimo Poštarskega doma. Potniki so bili v glavnem izletniki in letoviščarji. Turisti so postali kasneje. Na avtobusu je bil sprevodnik/vodič. Poleti običajno kak učitelj ali profesor. Na eni vožnji so opazili nov izgled stene in ga takoj komentirali. Ugotovili so, da je podoba obraz, da je obraz ženski, divji. Oče je rekel, da je to "divja baba". Lahko pa je le povedal, da je to rekel kdo od potnikov. Ne vem. Je pa vodič, ki je bil literarno in zgodovinsko bolj izobražen, zaključil z imenom "Ajdovska deklica". Kdo je bil vodič ne vem. Edino priimek "Vilič" se mi mota po spominu. To je zgodba mojega očeta, ki je že 30 let pokojen.

Ne njemu, ne komu drugemu se takrat, niti kasneje, ni zdelo pomembno, da bi o tem kaj napisal. Škoda. Ime pa se je prijelo in se obogatilo z zgodbami.

Drago

Drago49 (pogovor) 08:02, 12. julij 2023 (CEST)[odgovori]

Etnografinja Dušica Kunaver se s tem ne strinja. Pravi, da je bila legenda zelo živa že pred 2. svetovno vojno.[1] --TadejM pogovor 15:56, 12. julij 2023 (CEST)[odgovori]