Lesene igrače iz Zagorja

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Tradicionalna izdelava otroških igrač v Hrvaškem Zagorju
DržavaHrvaška
Referenca00233
RegijaEvropa in Severna Amerika
Zgodovina
Vpis2009 (4. zasedanje)
SeznamReprezentativni

Lesene igrače iz Hrvaškega Zagorja (hrvaško Drvene igračke Hrvatskog zagorja) so tradicionalne lesene igrače, ki jih izdelujejo v Zagorju na Hrvaškem. Način izdelave od neobdelanega lesa do končnega nanosa barve se prenaša iz generacije v generacijo, pri čemer družine še naprej uporabljajo tradicionalne tehnike.[1]

Zgodovina[uredi | uredi kodo]

Tehnika izdelave lesenih igrač sega v 19. stoletje, ko so v več vaseh ob poti na verski romarski kraj Marija Bistrica začeli rezbariti les za izdelavo drobnarij in igrač.[2] Iz lokalnega lesa, kot so javor, vrba, bukev in lipa, so s posebnimi orodji izrezovali različne oblike za doseganje natančnih rezov. Ko so moški izdelali igrače, so ženske ročno poslikale edinstvene vzorce in motive s svetlimi rdečimi, rumenimi in modrimi barvami.[2]

Leta 2009 je bil običaj vnesen na Unescov seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva.[3]

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. »Traditional manufacturing of children's wooden toys in Hrvatsko Zagorje«. Unesco.org. UNESCO. Pridobljeno 1. decembra 2019.
  2. 2,0 2,1 »"Nomination for inscription on the Representative List in 2009 (Reference No. 00233)," p.3«. Unesco.org. UNESCO. Pridobljeno 1. decembra 2019.
  3. »Fourth Session of the Intergovernmental Committee (4.COM)«. UNESCO Intangible Cultural Heritage. Pridobljeno 9. decembra 2019.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]