GSG-9

Iz Wikipedije, proste enciklopedije

GSG 9 (nemško Grenzschutzgruppe 9) je nemška protiteroristična specialna enota, ki je pod nadzorom nemške zvezne policije. Enota velja za začetnico sodobnega protiterorističnega bojevanja.

Enota GSG 9 je nastala 17. aprila 1973 zaradi tragičnega razpleta dogodkov na olimpijadi v Münchnu prejšnje leto. Pred tem Nemčija ni imela ustrezne enote, ki bi se soočila s terorizmom.

Za ustanovitev in poveljstvo nad to enoto je bil zadolžen Ulrich Wegener, ki je bil tedaj častnik za zveze pri ministrstvu za notranje zadeve.

Organizacija[uredi | uredi kodo]

Celotna enota šteje med 200 in 250 članov, ki so razdeljeni v tri skupine:

  • 1./GSG 9 je klasična kopenska protiteroristična enota, ki se ukvarja z reševanjem talcev, pogajanji s teroristi, aretacijo nevarnih oseb,...
  • 2./GSG 9 je mornariško naravnana enota, katere naloge so vpadi na ladje, obalne objekte in naftne ploščadi.
  • 3./GSG 9 je padalska skupina, ki prevzame vse naloge, ki zahtevajo dostop iz zraka. Člani so vešči različnih skokov s padali ter zasilnega upravljanja letal.

Poleg teh skupin pa enota združuje še naslednje podporne skupine:

  • Operativni štab se ukvarja z administracijo, vodenjem ostalih enot ter sodelovanjem z drugimi organizacijami.
  • Tehnična enota se ukvarja s planiranjem in omogočanjem vstopa v objekte.
  • Servisna enota se ukvarja s preizkušanjem novih orožij in eksplozivov ter s popravili orožja in opreme.
  • Enota za komunikacije je zadolžena za testiranje, popravilo in postavitev radijskih in video komunikacij.
  • Inštruktorska enota rekrutira in usposablja nove pripadnike enote.

Rekrutacija in urjenje[uredi | uredi kodo]

Kandidati za vstop v enoto morajo biti najmanj dve leti v policijski enoti za zaščito meja (nemško: Bundesgrenzschutz). Če želijo vstopiti kandidati iz vojske, morajo izstopiti iz vojske in odslužiti dve leti v tej enoti.

Kandidati morajo za vstop pokazati določene fizične sposobnosti, opraviti morajo tudi zdravniški in psihološki pregled. Za nadaljevanje treninga, ki traja 22 tednov, je vsak kandidat še temeljito izprašan s strani nadrejenih. Sledi urjenje, ki sprva zajema osnovne protiteroristične naloge, kasneje pa še trening specialnosti (vožnja različnih vozil, padalstvo, potapljanje,...). V tej fazi odpade kar 80 % kandidatov.

Po uspešno končanem treningu kandidati postanejo člani enote; usposabljanje pa nadaljujejo v praksi. Njihova identiteta je od tedaj močno varovana skrivnost. Enota GSG 9 tudi precej trenira z ostalimi podobnimi enotami po svetu.