Stikalo za izklop v sili

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Stikalo za izklop v sili.

Stikalo za izklop v sili je stikalo, ki se uporablja kot varnostni ukrep za izklop električne naprave v izrednih razmerah (poškodba pri delu) in v primerih, pri katerih ni mogoče električne naprave izklopiti na običajen način. Za razliko od običajnih stikal stikalo za izklop v sili izklopi električno napravo v celoti. Narejen je tako, da je njegova uporaba zelo enostavna, v izrednih razmerah ga lahko uporabi tudi oseba, katere delo ni povezano z napravo. Stikalo za izklop v sili je nameščeno na dostopnem mestu, zato lahko prihaja do zlorabe stikala.

Stikalo za izklop v sili se uporablja kot zaščita pred poškodbami ali celo pred smrtjo. Naprave z vgrajenim stikalom za izklop v sili so zato veliko bolj varne. Uporaba stikala je zelo enostavna - s pritiskom na rdeči gumb (gobica), se naprava v celoti izklopi. Prepoznavnost stikala: stikalo se nahaja na vidnem mestu naprave, je rdeče barve (oblika gobice) na rumeni podlagi. Stikalo za izklop v sili uporabljamo v industriji, v napravah za prosti čas,tekmovalnih avtomobilih in motorjih

Uporaba stikala v prevoznih sredstvih[uredi | uredi kodo]

Izklop v sili na komandni plošči ročno vodenega žerjava.

V vozilih, kot so motorne sani (ski jet), je stikalo za izklop v sili izdelano tako, da je na vrvici priključek, ki je zataknjen v stikalo, drugi konec vrvice je pritrjen na voznika. V primeru padca iz vozila se izvleče priključek iz stikala in vozilo se popolnoma izklopi. V tekmovalnih vozilih (NASCAR) je stikalo za izklop v sili vgrajeno v pedale vozila (zavore, sklopka, plin).Stikalo za izklop v sili se vklopi, ko voznik izpusti vsa tri pedala.

Uporaba stikala pri napravah za pretakanje vnetljivih tekočin[uredi | uredi kodo]

Pri napravah za pretakanje vnetljivih tekočin se prav tako uporablja stikalo za izklop v sili, deluje tako da izklopi vse črpalke iztočasno in stem prepreči dovod vnetljive tekočine.

Uporaba stikala pri telovadnih pripomočkih[uredi | uredi kodo]

Pri telovadnih pripomočkih kot je tekalna steza se uporablja varnostni ključ, ki ga ima tekač zavezanega okoli pasu drugi del je zataknjen v stikalo za izklop v sili. V primeru padca ali izteka se tekalna steza v trenutku izklopi.