Pametni števec porabe vode

Iz Wikipedije, proste enciklopedije

Upravljanje z vodnimi viri in vodovodnim omrežjem je področje, kjer je uporaba sodobnih informacijskih tehnologij lahko zelo učinkovita, zato so nekatera mesta že začela uvajati oddaljeni nadzor porabe vode s pametnimi merilci porabe vode (AMR - automated meter reading), ki preko brezžičnih povezav spremljajo porabo vode, prav tako pa omogočajo krmiljenje ventilov na daljavo.

Z uporabo IoT tehnologije se zmanjša potreba po ročnemu popisovanju števcev, nadzor poteka v realnem času, podatki pa se shranjujejo v oblak, od koder so dostopni nadzornim centrom in uporabnikom, ki lahko preko mobilnih naprav spremljajo svojo porabo vode. Podjetje SigFox je svoje pametne merilnike že namestilo v mestu Antwerpnu, kjer je nameščenih preko 200 000 merilnikov[1] tako pri zasebnih uporabnikih kot tudi v podjetjih.

Posledica možnosti spremljanja porabe je zmanjšana poraba vode pri končnih uporabnikih, ki pa lahko preko mobilne aplikacije sporočajo tudi morebitno puščanje vode in vzdrževalcem omogočijo hitrejši odziv.

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. »Water management enters the age of the smart city with Sigfox's IoT technology | Sigfox«. www.sigfox.com (v angleščini). Pridobljeno 22. oktobra 2018.