Pojdi na vsebino

Uporabnik:Janezdrilc

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Osnutki Sveto pismo Svetovni koledar Priznanja Slike
Črkopis Ljubljana Besedne igre Malahija Škofje

Andrej Cizl, * 2. december 1984, Brežice. Wikipedist sem postal 23. aprila 2006, na svetovni dan knjige in avtorskih pravic.

Janez Drilc je vzdevek, ki ga pogosto uporabljam na internetu, izpeljan pa je kot premetanka pravega imena. Ime in vzdevek sta tudi heterograma. Priimek Drilc se lahko smatra tudi kot aptronim, saj dril po Slovarju slovenskega knjižnega jezika pomeni urjenje ali učenje, poleg tega pa angleški glagol drill pomeni vrtati, na primer v prenesenem pomenu poizvedovati. V Sloveniji priimek Drilc ne obstaja, največji približek mu je priimek Grilc, ki je tudi slovenska znamka diatoničnih harmonik. Premetavanje pravega imena navrže še nekaj »cvetk« slovenskega jezika: Dal je zrnci (10 črk), zdirjanec (9 črk), daljinec, drezalni, razdelni, jadrnice (8 črk); med poklice spadata znalec in zidar, med floro in favno cedra in zajec, k hrani spadajo rezanci, rezina in jedilna jedrca, med sanjske dosežke pa zadel cilj in naredil denar; odkrijemo priimek Celzij (z željo hoditi po velikanovih »stopinjah«), demonim Celjan (spadam namreč pod Škofijo Celje), vse našteto pa sem napisal kot besedni dizajner (8 črk). Spotoma lahko še omenim, da je moje pravo ime vsebovano v imenu vasi Andrejci, ki vsebuje tudi začetek priimka, moj pravi priimek pa je vsebovan v imenu vasi Ocizla, ki vsebuje tudi začetek imena.

Najprej sem živel v Krškem, tako da sem v osnovno šolo začel hoditi v bližnji Leskovec pri Krškem. V tem času sem začel obiskovati tudi Glasbeno šolo Krško, smer klavirska harmonika. Po preselitvi na Piršenbreg v sosednjo Občino Brežice sem osnovno šolo nadaljeval v Globokem. Zatem sem na Srednji šoli Krško obiskoval Tehniško gimnazijo. Študiral sem enopredmetno zgodovino na Filozofski fakulteti v Mariboru in preštudiral vse od prazgodovine do začetka 20. stoletja, nakar je formalni študij obtičal v zgodovini, neformalni pa še vse do danes čvrsto vztraja v mojem življenju. V študijskih letih sem bil član Pevskega zbora Vdih, ki deluje v okviru Univerzitetne župnije Maribor (takrat še pod imenom Katoliški študentski center Sinaj). Vzporedno sem bil član Mešanega pevskega zbora Viva Brežice in z njim obiskal tudi kar nekaj tujih držav.

Za hobi se ukvarjam s teologijo, branjem nasplošno, fotografiranjem, zanimam se za sakralno in grajsko arhitekturo, rad grem v hribe, rad imam enodnevna romanja in izlete, in nenazadnje – sodelujem na Wikipediji.

Naj[uredi | uredi kodo]

Knjige[uredi | uredi kodo]

Glasba[uredi | uredi kodo]

Kraji[uredi | uredi kodo]

YouTube videi[uredi | uredi kodo]

Filmi[uredi | uredi kodo]

G15[uredi | uredi kodo]

Svetniki so naši zavetniki in priprošnjiki v Nebesih. Posebej se izkažejo, ko resno zabredemo v težave. Njihova pomoč je neprecenljiva. Je že res, da ima običajno vsak enega, to je krstnega zavetnika, vendar se je pokazala praktična potreba, da svojemu glavnemu zavetniku pridružim izkušene sodelavce. Tako je nastala skupina Godovnih 15, sestavljena iz samih odličnih mož in žena, s katerimi smo se v življenju na poseben način zbližali. Število seveda ni omejeno, saj je skupina odprta za nove morebitne kandidate, ki bi se jim zdelo, da se še niso dovolj »dokazali« in bi v tem videli izjemno priložnost za reševanje iz nemogočih situacij. Lepo vabljeni vsi zainteresirani.

# Slika Svetnik God # Slika Svetnik God
1.
sveti Andrej 30. november 9.
Lojze Grozde 27. maj
2.
sveta Barbara 4. december 10.
Cvetana Priol
(Božja služabnica)
nima še godu
(umrla 11. avgusta)
3.
Katarina Aleksandrijska 25. november 11.
Anton Martin Slomšek 24. september
4.
Ivana Orleanska 30. maj 12.
Leopold Mandić 30. julij
5.
Terezija Deteta Jezusa
in Svetega Obličja
1. oktober 13.
Jožef Delavec 1. maj
6.
Janez Evangelist 27. december 14.
sveti Hieronim 30. september
7.
sveti Tilen 1. september 15.
Favstina Kowalska 5. oktober
8.
sveti Peter 29. junij

Velike misli[uredi | uredi kodo]

Včasih kakšni ljudje izrečejo misel tipa »to je pa tako res, da kar boli od resnice«. Včasih imamo to srečo, da na tako misel tudi naletimo. Nekaj takšnih sem zbral tule.

  • Vsi se rodijo kot izvirniki, toda mnogi umrejo kot fotokopije. (Carlo Acutis)
  • Pravični predpisi ne zadoščajo za ohranjanje miru in sloge med ljudmi, če pod njimi ni korenine ljubezni. (Tomaž Akvinski)
  • O moderni civilizaciji ne razumemo čisto nič, če najprej ne priznamo, da je svetovna zarota zoper vsako notranje življenje. (Georges Bernanos)
  • Ko ljudje nehajo verjeti v Boga, ni, da ne verjamejo v nič ... verjamejo v karkoli. To je priložnost, da pridejo lažni preroki – in prišli bodo v tropih. (Gilbert Keith Chesterton)
  • Milijoni, ki se dolgočasijo deževno nedeljsko popoldne, si želijo nesmrtnost. (Susan Ertz)
  • Kristjanu se ne more zgoditi nič slavnejšega, kakor da trpi za Kristusa. Ni bolj nedvoumnega ali jasnejšega dokaza ljubezni do Boga, kakor so nasprotovanja. (Filip Neri)
  • Dovolj je luči za tiste, ki si res žele videti, in dovolj teme za tiste, ki so naravnani v nasprotno smer. (Blaise Pascal)
  • Tisto, kar so ljudje spoznali na višku prosvetljenosti, je naša vera učila otroke. (Blaise Pascal)
  • V kako lepem stanju je Cerkev, kadar je ne podpira nobena stvar več razen Boga. (Blaise Pascal)
  • Vse zlo sveta izhaja iz slabega spoznanja resnice Svetega pisma. (Terezija Avilska)
  • Non bene pro toto libertas venditur auro (Svobode ne prodaš dobro za vse zlato). (napis nad vhodom trdnjave Lovrijenac)
  • Pisano je namreč: »Družite se s svetimi, kajti tisti, ki se z njimi družijo, bodo postali sveti« (Prg 13,20). In spet na drugem mestu (Pismo) pravi: »S človekom brez krivde boš tudi ti brez krivde, z izvoljenim boš izvoljen, s sprijenim pa se boš spridil« (2 Sam 22,26-27, Ps 18,26-27). Pridružimo se ljudem, ki so brez krivde in pravični; to so namreč Božji izvoljenci. (papež Klemen I.)

Ščepec mojih misli[uredi | uredi kodo]

  • Najprej se rodijo besede, zatem knjiga in kot zadnji avtor.
  • Ni pravočasnosti brez prezgodnosti.
  • Prava misel je takrat, ko spraviš v konico igle celo vesolje.
  • Pokorščina naredi več dobrega kot kakršnokoli delo, ki bi ga opravili z najboljšimi nameni izven nje.
  • Biti popoln pomeni popolnoma se zavedati svoje nepopolnosti.
  • Od maše je odvisno, kdo pride v cerkev, od spovedi pa, kdo ostane v cerkvi.
  • Ko prevajamo, je treba prevesti to, kar je avtor mislil, ne kar je zapisal. Zapisano besedilo nam služi samo kot orodje, s katerim skušamo prodreti do avtorjeve misli.
  • Naključja so dokazi usode.
  • En sam simbol je, ki zaobjema vso božanskost in vso človečnost – križ. Izven tega simbola so vsi ostali simboli samo slabi nadomestki.
  • Sovražnik je tisti, ki ga ti sovražiš, ne tisti, ki tebe sovraži. Katolik zato nima sovražnikov, ampak samo nasprotnike.
  • Največji svetopisemski pisatelj je sveti Janez Evangelist. To niti ni naključno, saj je bil Jezusov najljubši učenec, kar pomeni, da je bil zato, ker je bil najbolj učljiv in dojemljiv za njegov nauk, tudi v največji meri deležen njegovega spoznanja. Zaradi tega mu je Jezus zaupal, da napiše najpomembnejša svetopisemska besedila, to pa so v prvi vrsti tista, ki najbolj izpostavljajo Jezusovo ljubezen, v drugi vrsti pa tista, ki so najbolj namenjena ljudem poslednjega časa. Sveti Janez Evangelist je torej najpomembnejši pisatelj na svetu vseh časov.
  • Za pravega katolika so značilni notranji boji. Človek, ki ima več zunanjih bojev kot notranjih, trati svoje življenje.
  • Edino človeka vredno življenje je nadnaravno življenje.

Srečanje z Wikipedijo[uredi | uredi kodo]

Zakaj sem se sploh lotil prispevati ... No, dosti sem brskal po internetu, ker me dosti stvari zanima, in to najrazličnejše stvari, od družboslovja do naravoslovja in nazaj. In bilo je tako, da karkoli sem vtipkal v Google, vedno je med prve zadetke vrgel kak članek iz slovenske ali iz angleške Wikipedije. Tako sem vse bolj uporabljal njune članke. V nekem trenutku pa sem se vprašal: »Pa kaj je to za ena stvar, da karkoli vtipkaš, vedno ti vrže nekaj ven? Da ima kar vse, karkoli se že zmislim???« Ja, začelo me je zanimati, za kaj gre. Počasi sem spoznaval namen tega projekta oziroma ideje in ji končno pripisal izjemen pomen. Nato sem si samo še rekel: »Zakaj pa bi samo jemal. Če sem toliko odnesel, se spodobi, da tudi sam kaj prispevam.«

Wikipedija je torej zame eden največjih dosežkov v zgodovini človeštva. Ideja Wikipedije se mi zdi več kot genialna: prosta enciklopedija ..., vse znanje ..., kdorkoli ..., vsi jeziki ... Vse to je naravnost čudovito! Pravtako pa je glasnik resnice, saj je njen cilj tudi objektivnost in preverjanje informacij. Njena vsebina nenehno raste in se prečiščuje – kakor bi bila človek. Nekje sem ujel tale rek o njej: »Wikipedija ne more obstajati v teoriji, obstaja lahko samo v praksi.«

Vsem wikipedistom želim veliko znanja, časa in znucanih tipkovnic. Obenem se zahvaljujem vsem za številna sodelovanja, dopolnitve, popravke, prevode ... toliko dobrega in lepega. Svetega Izidorja Seviljskega, zavetnika interneta, in blaženega Carla Acutisa, mladega internetnega izvedenca, pa prosim priprošenj za napredek in varstvo Wikipedije.

Prispevki[uredi | uredi kodo]

Tu je izbor nekaterih zanimivejših prispevkov, ki so me stali precej energije, nemalokrat pa tudi živcev ali celo denarja.

Ste vedeli, da ...?[uredi | uredi kodo]

Tu so navedeni moji prispevki, ki so bili predstavljeni na Glavni strani v rubriki Ste vedeli, da ...?:

  1. 10.–20. junij 2006: ... evangelij po Luku posreduje najbolj celotno podobo Jezusovega življenja;
  2. 36. teden 2006: ... obstaja v Sloveniji okoli 65 izdelovalcev diatoničnih harmonik;
  3. 30. teden 2007: ... da je grof Carl Johan Gustaf Snoilsky (1841 - 1903), švedski pesnik in diplomat, slovenskih korenin in da izvira iz kraja Znojile na Kranjskem;
  4. 17. teden 2009:
    Mejno področje pri Metliki
    ... se pri vasema Brezovica pri Metliki in Malo Lešče, ob slovensko hrvaški meji, nahaja vas Brezovica Žumberačka katere posebnost je del teritorija, velik 1,83 hektara, ki predstavlja hrvaško eksklavo (na sliki mejno področje pri Metliki);
  5. 06. teden 2012: ... je roman Sprehajališča za vračanje, ki ga je leta 2010 izdal Feri Lainšček, prvi slovenski roman v verzih;
  6. 10. teden 2013:
    Mati Božja, Leopold Layer, 1814
    ... glavni oltar Bazilike Marije Pomagaj na Brezjah posvečen svetemu Vidu, oltar z znamenito sliko Matere Božje (na sliki), po kateri nosi bazilika tudi ime, pa se nahaja v stranski kapeli spredaj na desni strani;
  7. 22. teden 2013:
    Slomškova spominska plošča, ki se je nahajala v kapeli Žalostne Matere Božje, danes pa se nahaja v stranski kapeli svetega Križa v mariborski stolnici
    ... je bil mariborski škof Anton Martin Slomšek pokopan v kapeli Žalostne Matere Božje v Mariboru, nemške oblasti pa so leta 1941 ukazale odstranitev sarkofaga, ki so ga nato prenesli v kripto bazilike Matere Usmiljenja? (na sliki Slomškova spominska plošča, ki so jo najprej postavili v kapeli, danes pa se nahaja v mariborski Stolnici);
  8. 44. teden 2014: ... se v baziliki Marijinega obiskanja v Petrovčah nahaja najstarejši renesančni oltar v Sloveniji, in da je v grobnici pod prezbiterijem pokopana prva slovenska pesnica Fany Hausmann;
  9. 45. teden 2014:
    Spomenik Wikipediji
    ... so v poljskem mestu Słubice 22. oktobra odkrili prvi spomenik Wikipediji (na sliki) na svetu;
  10. 01. teden 2016: ... je kratki film Prihod domov (2009) režiserke Rahele Jagrič prvi slovenski 3D-film;
  11. 38. teden 2016: ... se je letalska nesreča v Čezsoči, v kateri so umrle tri osebe, zgodila natanko 50 let po najhujši letalski nesreči na ozemlju sedanje Slovenije;
  12. 13. teden 2017: ... se je do Triglavske vojašnice Viktorja Emanuela III. na 2520 mnv, ki je bila za Aljaževim stolpom druga najvišje ležeča stavba v Sloveniji, poveljujoči oficir na pregled pripeljal po mulatjeri z motorjem;
  13. 18. teden 2017: ... je v zadnjem stoletju v Sloveniji skoraj vsako leto zrasla vsaj ena nova cerkev;
  14. 04. teden 2018: ... je Roman Benet prvi Slovenec, ki je osvojil vseh 14 osemtisočakov;
  15. 15. teden 2018: ... se je največji shod ljudi v Sloveniji zgodil ob obisku papeža Janeza Pavla II. 19. septembra 1999, ko se je v Mariboru zbralo 200.000 ljudi;
  16. 15. teden 2018: ... so repnice v pesek skopane shrambe za kmetijske pridelke, značilne samo za Bizeljsko gričevje – območje, veliko približno 8 km²;
  17. 18. teden 2018: ... je orglar Josip Brandl z dovršenimi popravili in adaptacijami starejših orgel prepričal škofijski ordinariat v Mariboru, zaradi česar je bilo njegovo podjetje za izdelavo orgel že od vsega začetka zelo uspešno;
  18. 46. teden 2018:
    Cerkev Marijinega vnebovzetja, Čatež
    ... je Škofija Novo mesto za svoje glavno romarsko središče razglasila čateško cerkev Marijinega vnebovzetja (na sliki) zlasti zaradi dobrega dostopa;
  19. 18. teden 2019: ... naj bi bila Layerjeva Marija Pomagaj najbolj znana slovenska slika;
  20. 29. teden 2019: ... zvonik cerkve Žalostne Matere Božje v Leskovcu pri Krškem ni poravnan z osjo ladje, kar nakazuje, da je po nastanku starejši;
  21. 11. teden 2021: ... je Cerkev sv. Leopolda Mandića na Ptuju edina slovenska cerkev, ki je posvečena kakemu hrvaškemu svetniku;
  22. 26. teden 2023:
    Zasavje na avstrijskem vojaškem zemljevidu
    ... je na nekdanjem rečnem otoku Save v neposredni bližini Brežic nekoč stala vas Zasavje (na sliki zemljevid);
  23. 28. teden 2023: ... je Orglarstvo Škrabl ena največjih orglarskih delavnic v Evropi;

Izbrane slike[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]