Mozilla Thunderbird

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Mozilla Thunderbird
Thunderbird Logo, 2018.svg
Mozilla Thunderbird 60 SL.png
Mozilla Thunderbird 60
RazvijalecMozilla Foundation
Začetna izdaja28. julij 2003
Stabilna izdaja102.0,[1] 103.0beta[2] Uredite to na Wikipodatkih
29. junij 2022; 29. junij 2022
Programski jezikC, C++, JavaScript, CSS, Rust, XUL, XBL
OSWindows, MacOS, Linux
Razpoložljivi jeziki61, tudi slovenščina
Tippoštni odjemalec, novičarski odjemalec in odjemalec RSS
LicencaMPL 2.0
Spletna stranwww.thunderbird.net

Mozilla Thunderbird je odprtokoden računalniški program za branje elektronske pošte ali na kratko e-poštni odjemalec, ki ga razvija organizacija Mozilla.

Thunderbird je poleg tega tudi odjemalec za vire RSS, novičarske skupine in klepet. Najnovejša različica deluje v sistemih Windows 7/8/10, MacOS 10.12 in novejših ter v sistemih Linux. Dostopen je tudi v slovenskem jeziku ter je brezplačen.

Zgodovina[uredi | uredi kodo]

Razvojno ime Thunderbirda je bilo "Minotaur". Prva različica Thunderbirda (0.1) je bila izdana 28. julija 2003, vendar je uradna različica 1.0 izšla šele 7. decembra 2004. Tako kot spletni brskalnik Mozilla Firefox je tudi Thunderbird izšel kot samostojen program iz zbirke Mozilla Suite. Mozilla je Firefox in Thunderbird razvijala povezano in Thunderbird je predstavljal komplement Firefoxu.

Kasneje se je znotraj Mozilla Foundation oblikovala skupina Mozilla Messaging, zadolžena za razvijanje Thunderbirda.

Leta 2012 je Mozilla Messaging prenehala obstajati, razvijanje novih funkcij pa je bilo prepuščeno skupnosti. Odtlej izhajajo samo še različice ESR – večje izdaje z novimi funkcijami so izdane vsakih 42 tednov, med njimi pa izhajajo le varnostni in zanesljivostni popravki, za katere še vedno skrbi Mozilla.

Decembra 2015 je Mozilla objavila, da namerava prenehati s podporo Thunderbirda in ga po možnosti prepustiti drugi organizaciji. Maja 2017 je bilo oznanjeno, da bo Thunderbird sicer ločen od infrastrukture Mozilla Corporation, da pa bo Mozilla ostala krovna organizacija Thunderbirda v pravnem in finančnem pogledu. Ekipi za razvoj Thunderbirda so bili dodeljeni novi razvijalci in program je doživel več nadgradenj.

Januarja 2020 je bil Thunderbird preseljen pod okrilje novoustanovljenega podjetja MZLA Technologies Corporation v stoodstotni lasti Mozille, kar naj bi omogočilo rast projekta z novimi izdelki in storitvami ter ustvarjanje prihodkov preko partnerstev.

Značilnosti[uredi | uredi kodo]

Thunderbird ima vse pomembnejše lastnosti naprednih poštnih odjemalcev, kot so:

Druge možnosti Thunderbirda:

  • naročanje na vire novic RSS
  • podpora za novičarske skupine Usenet
  • klepet (XMPP, IRC, Twitter)
  • sistem dodatkov: razširitve dodajo programu razne funkcije, teme mu spremenijo videz, vtičniki dodajo podporo za patentirane vsebine
  • prilagodljive orodne vrstice
  • koledar v obliki dodatka Lightning, ki je od različice 38 privzeto vključen v Thunderbird

Uporaba[uredi | uredi kodo]

Število uporabnikov Thunderbirda je bilo konec leta 2010 ocenjeno na med 15 in 18 milijonov.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]

  1. "Thunderbird Release Notes"; podnaslov: Version 102.0, first offered to channel users on June 29, 2022; datum pridobitve: 29. junij 2022; jezik dela: angleščina; datum izdaje: 29. junij 2022.
  2. "Thunderbird — Beta Notes (103.0beta) — Thunderbird"; podnaslov: Version 103.0beta, first offered to channel users on June 29, 2022; datum pridobitve: 29. junij 2022; jezik dela: angleščina; datum izdaje: 29. junij 2022.