Nagrada Karla Velikega

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Srednjeveški pečat mesta Aachen, na katerem temelji oblika nagrade

Nagrada Karla Velikega (nemško Karlspreis; polno ime Internationaler Karlspreis der Stadt Aachen, torej Mednarodna Karlova nagrada od mesta Aachen, od leta 1988 pa Mednarodna Karlova nagrada iz Aachna) je priznanje, ki nagrajuje prispevke k evropski integraciji. Nagrada obuja spomin na zapuščino Karla Velikega, ki je bil pokopan v Aachnu. Tradicionalno se nagrada dodeli prejemniku na praznik Vnebohoda. V aprilu 2008 so organizatorji prvotne nagrade skupaj z Evropskim parlamentom ustvarili novo nagrado Evropsko mladinsko nagrado Karla Velikega, ki nagrajuje prispevke mladih k procesu evropske integracije.

Zgodovina[uredi | uredi kodo]

Paul-Henri Spaak v 1957 slovesnosti
Bill Clinton, prejemnik tedaj kontroverzne nagrade leta 2000, skupaj s starejšimi prejemniki kraljem Juan Carlos I, iz Španije, Václavom Havlom in Simone Veil
Angela Merkel z nagrado leta 2008 okoli njenega vratu
Mestna hiša - Aachen

19. decembra 1949 je Kurt Pfeiffer predstavil na obravnavi svojega bralnega krožka "Corona Legentium Aquensis", da ima utemeljen načrt za nagrado mesta: "Imamo čast predlagati letno predstavitev mednarodne nagrade za najbolj dragocen prispevek v služenju Zahodni Evropi, razumevanju in delu za skupnost, za potrebe človečnosti in miru po svetu. Ta prispevek je lahko na področju literarnih, znanstvenih, gospodarskih ali političnih prizadevanj."

Sponzorji nagrade Mesta Aachen, glejte karla velikega, kot je "Ustanovitelj Zahodne Kulture", in trdijo, da pod njegovo vladavino, Mesta Aachen, ki je bil nekoč duhovno in politično središče celotne kaj je zdaj zahodni Evropi.

Prva nagrada Karla Velikega je bila podeljena Richardu von Coudenhove-Kalergiju, ustanovitelju Panevropskega gibanja in ustanovitelju Coudenhove-Kalergi načrta, kako nadomestiti dejansko evropsko kulturo z mešanjem.(Praktischer Idealismus),Grof Richard Nicolaus Coudenhove Kalergi, Dunaj, 1925) .

Nagrada po mnenju sponzorjev odraža zgodovino evropskega procesa združevanja. To utemeljujejo s seznamom nagrajencev, ki so pomembne osebe združevanja Evrope, kot so de Gasperi, Schuman, Monnet in Adenauer, in na tiste, ki so utemeljevali in navduševali za integracijo (Edward Heath, Konstantin Karamanlis, in španski kralj Juan Carlos I).

Prejemniki[uredi | uredi kodo]

Po državi[uredi | uredi kodo]