Serdab

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
O1
Z1
X1G43X1
serdab
Egipčanski hieroglifi
Ka faraona Džoserja, kip se vidi skozi luknjo v serdabu, ki je pripravljen, da sprejme dušo umrlega in darila zanj

Serdab (perzijsko سرداب) dobesedno pomeni "hladna voda"; beseda je bila prevzeta iz arabščine za "klet", je starodavna egipčanska grobna struktura, ki so jo uporabljali kot komoro za dušo Ka, kip umrlega posameznika. Uporabljala se je v starem kraljestvu. To je bila zaprta komora z majhno režo ali odprtino, da se je duša umrlega lahko prosto gibala. Te luknje so prepuščale tudi vonje daril, prinesenih kipu. [1]

Beseda serdab se uporablja tudi za vrsto okrasa komore v mnogih piramidah. [2] Zaradi pomanjkanja napisov je bilo nemogoče določiti obredno vlogo te komore, vendar veliko egiptologov meni, da je to prostor za shranjevanje, podoben podzemnim skladiščem v zasebnih in kraljevih grobnicah 2. dinastije. [3] To je najlažje prepoznati po položaju v vzhodnem koncu piramidnih notranjih sistemov prostorov in treh niš v zunanji steni. Najzgodnejši serdab je v Mikerinovi piramidi, vendar je ob vladanju faraona Džedkara Isesija postala del standardne postavitve piramide.

Na splošno serdaba niso krasili; je le okoli osem izjem iz obdobja 6. dinastije.

Kje je bil[uredi | uredi kodo]

V kraljevih grobnicah ga ni bilo, razen na severu piramidnega Džoserjevega templja v Sakari z njegovim sedečim kipom, ki je zdaj v Kairu.

Večinoma so ga uporabljali v mastabah, a so ga našli tudi v nekaterih skalnih grobovih, v grobnicah v nekropoli v Gizi (400 grobov) in Sakari, je pa tudi v krajih Abusir, Dahšur, Meidum, Abu Ravaš, Dešaša, Meir, Kau Al Kabir, Abidos, Dendera, Elkab, Edfu in Asuan.

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. Bard, KA (1999). Encyclopedia of the Archaeology of Ancient Egypt. NY, NY: Routledge. ISBN 0-415-18589-0.
  2. Billing, Egyptens pyramider, 2009. Page 236
  3. Ägypten Die Welt der Pharaonen, 1998. Pages 68

Literatura[uredi | uredi kodo]

  • Aylward Manley Blackman: The Ka-house and the serdab. In: Journal of Egyptian Archaeology. Bd. 3, 1916, ISSN 0307-5133, S. 250–254, eine Tafel.
  • Edward Brovarski: Serdab. In: Wolfgang Helck u. a. (Hrsg.): Lexikon der Ägyptologie. 7 Bände. Harrassowitz, Wiesbaden 1984, ISBN 3-447-02489-5, hier speziell Bd. 5, Sp. 874–879.
  • Katja Lehmann: Der Serdab in den Privatgräbern des alten Reiches. 3 Bände. Heidelberg 2000 (Heidelberg, Univ., Diss., 2001).

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]