Mangartska dolina

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Mangartska dolina
Mangartska skupina z Belopeškimi jezeri v ospredju
Mangartska dolina se nahaja v Furlanija - Julijska krajina
Mangartska dolina
Mangartska dolina
Geografija
DržavaZastava Italije Italija
Meji naMangartska skupina, Ponce
PogorjeZahodne Julijske Alpe
JezeraBelopeška jezera

Mangartska dolina je dolina v Zahodnih Julijskih Alpah v Italiji.

Mangartska dolina se zajeda v osrčje Mangartske skupine in se polagoma vzpenja od severa proti jugu, kjer konec doline zapira veličastna skalna stena Mangarta. Nad zahodno stranjo doline se razteza greben z vrhovoma Bukovnika (2076 m) in Poldnika (2036 m) (Picco di Mezzodi), vzhodni bok pa obroblja veriga Ponc. Konec doline, ki se zajeda v stene Vevnice in Mangarta se imenuje Zagače. Največja privlačnost doline sta dve Mangartski jezeri ali Belopeški jezeri (Laghi di Fusine).

Do Mangartskih jezer jezer pripelje asfaltna cesta, ki so od glavne ceste Rateče - Trbiž/Tarvisio odcepi v naselju Pod Klancem (Villa Alta). Od jezer naprej pa je makadamski podaljšek proti koncu doline. Ob jezeru je nekaj gostišč in izposojevalnica čolnov, pod vznožjem Visoke Ponce (2274 m) pa stoji Koča Luigi Zacchi (Rifugio Luigi Zacchi).

Mangartska dolina je izvrstno izhodišče za številne planinske in alpinistične ture. Pri jezerih se pričnejo številne poti proti vrhovom Mangartske skupine. Poti so večinoma zahtevne in terjajo izurjenega planinca. To območje je še posebej zanimivo za alpiniste, ki so tod speljali nekatere plezalne smeri, ki sodijo med najtežje v Julijskih Alpah.

Viri[uredi | uredi kodo]

  • Dolhar, Rafko (2006). Zahodni rob: avtovertikala: kulturno-turistični vodnik. Mohorjeva družba, Celovec. COBISS 228982784. ISBN 978-3-7086-0218-9.