Roots rock reggae

Iz Wikipedije, proste enciklopedije

Roots rock reggae ali roots reggae [rúts rôk rêge, ~ régi] je zvrst, predvsem jamajškega reggaeja, ki združuje običajni zvok skaja z ameriškim rock & rollom, ritem in bluesom (rhythm & blues) in popom.[navedi vir] Je najbolj dostopna oblika reggaeja in globalno najbolj razširjena, predvsem zaradi uspeha Roberta Neste Marleya. Roots rock reggae je v bistvu duhovna vrsta reggae glasbe, kjer prevladujejo rastafarijanska besedila v zahvalo 'živečega boga' Džaja Rasa Tafarija.

Včasih to zvrst glasbe imenujejo Jah music [džá mjúzik].

Besedila opisujejo revščino in odpor proti vladnemu zatiranju. Vrhunec te glasbene zvrsti morda predstavljajo pozna 1970-a in glasbeniki, kot so: Johny Clarke, Horace Andy, Barrington Levy in Lincoln Thompson, ki so ustvarjali s studijskimi producenti Leejem »Scratchem« Perryjem, Kingom Tubbyjem in Clementom Seymourjem »Sirom Coxsoneom« Doddom. Preskušanje z velikokrat omejeno tehnološko opremo je rodilo dub reggae. Za nekatere zgodovinarje glasbe predstavlja to obdobje enega najzgodnejših prispevkov k razvoju tehno glasbe.

Roots rock reggae predstavlja pomemben del jamajške kulture. Čeprav so ga na Jamajki nadomestile druge oblike reggaeja kot je dancehall (debshol) (v novejšem času sicer označenega kot homofobičnega), se je razširil tudi drugod po svetu. Na nekatere glasbenike je zelo vplival 'mednarodni križar črnskega nacionalizma' Marcus Mosiah Garvey, čeprav ga večina izvajalcev ne daje v ospredje, le morda posredno pri vprašanju vrnitve 'potomcev sužnjev' v svoje rodne domovine (predvsem Etiopijo) na rodni celini Afriki.

Seznam roots rock reggae glasbenikov in izvajalcev[uredi | uredi kodo]

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Reggae | Zvrsti reggaeja
mento - rocksteady - ska
dub - dub pesništvo - dee jaying - dancehall - ragga - raggamuffin - reggaeton - rockers reggae (lover's rock) - roots rock reggae - obritoglavski reggae - two tone (2 tone)
Druge teme
Haile Selassie I. - Garvey, Marcus Mosiah - Jamajka - obritoglavci - Studio One - rastafarijanstvo - Trojan Records