Heteroseksualnost

Iz Wikipedije, proste enciklopedije

Heteroseksualnost je romantična privlačnost, spolna privlačnost ali spolno vedenje med osebami nasprotnega biološkega ali družbenega spola. Kot spolna usmerjenost je heteroseksualnost "dolgotrajen vzorec čustvene, romantične, in/ali spolne privlačnosti" do oseb nasprotnega spola; "velja tudi za človekov občutek identitete, ki temelji na teh privlačnostih, povezanih z vedenjem in s pripadnostjo v skupnosti tistih z enakimi privlačnostmi."[1][2]

Jezik[uredi | uredi kodo]

Etimologija[uredi | uredi kodo]

Skupaj z biseksualnostjo in homoseksualnostjo je heteroseksualnost ena izmed treh glavnih kategorij spolne usmerjenosti na heteroseksualno–homoseksualnem kontinuumu. Tistemu, ki je heteroseksualen, pogosto pravijo straight.

Opombe[uredi | uredi kodo]

Izraza heteroseksualen ali heteroseksualnost se običajno uporablja za ljudi, toda heteroseksualno vedenje je prisotno pri vseh sesalcih in nekaterih drugih živalih.

Terminologija[uredi | uredi kodo]

Simboli[uredi | uredi kodo]

Predpona hetero- izvira iz grške besede έτερος [héteros] – ki pomeni "nasprotno" ali "drugo",[3] v znanosti se uporablja kot predpona, ki pomeni "različno"[4] – in latinske besede za seks (tj. zanični seks ali spolna diferenciacija). Izraz "heteroseksualnost" je prvič izšel leta 1892 v prevodu C. G. Chaddocka Krafft-Ebingovega dela "Psychopathia Sexualis". Samostalnik "homoseksualec" je stopil v rabo leta 1920, vendar ni dosegel razširjene rabe vse do 1960-ih. Pogovorna okrajšava "hetero" se je pojavila leta 1933. Abstraktni samostalnik "heteroseksualnost" je bil prvič zabeležen leta 1900.[5] Beseda "heteroseksualen/-ec" je bila v slovarju Merriam-Webster's New International Dictionary navedena kot medicinski izraz za "bolestno spolno strast do osebe nasprotnega spola"; vendar pa je leta 1934 v njihovem Second Edition Unabridged bila opredeljena kot "pojav spolne strasti do osebe nasprotnega spola; normalna spolna usmerjenost".[6] Pridevnik heteroseksualen se uporablja za intimne odnose ali spolne odnose med moškim in žensko.

Ena od različic simbola za heteroseksualnost
  1. »Sexual orientation, homosexuality and bisexuality«. American Psychological Association. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 8. avgusta 2013. Pridobljeno 21. januarja 2017.
  2. »APA California Amicus Brief« (PDF). Courtinfo.ca.gov. Pridobljeno 21. januarja 2017.
  3. p.345, Klein
  4. »Hetero | Define Hetero at Dictionary.com«. Dictionary.reference.com. Pridobljeno 7. julija 2016.
  5. p.22, Mills
  6. (p. 92, Katz)