Zveza študentskih klubov Slovenije

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Zveza študentskih klubov Slovenije (Zveza ŠKIS) je organizacija, ki pod svojim okriljem združuje 51 študentskih klubov (in 5 pridruženih članov) iz lokalnih okolij po vsej Sloveniji. Klubi so po eni strani avtonomni pri svojem delovanju, po drugi strani pa se zaradi izmenjave dobrih praks in z namenom izboljšanja svojega delovanja povezujejo v šest slovenskih regij ter končno v Zvezo ŠKIS oziroma Svet študentskih organizacij lokalnih skupnosti (Svet ŠOLS), ki kot tak predstavlja enega od štirih stebrov Študentske organizacije Slovenije (ŠOS).

Zgodovina[uredi | uredi kodo]

Lokalni študentski klubi po vsej Sloveniji delujejo že od 30. let prejšnjega stoletja. Lokalna organiziranost se je skozi leta prilagajala specifičnim potrebam posameznega lokalnega okolja. Klubi so dobivali vsak svojo podobo in vizijo delovanja, ohranili pa so skupne namene in cilje, ki so bili osnova za njihovo povezovanje. 16. junija 1994 je bila ustanovljena Zveza študentskih klubov Slovenije.

Vse od ustanovitve si je Zveza ŠKIS na nacionalnem nivoju prizadevala za ustanovitev Študentske organizacije (ŠOS), ki je dokončno zaživela v letu 2003 po spremembi Študentske ustave decembra 2002.

Skozi leta delovanja se je Zveza ŠKIS izkazala kot aktivna organizacija - v njenem okolju so zrasli eni največjih nacionalnih projektov študentskega organiziranja. Danes se ponaša predvsem s Škisovo tržnico, ki je od svoje prve upodobitve leta 1998 postala največja enodnevna prireditev za mlade v Sloveniji. Izvoren projekt Zveze ŠKIS je tudi Študentska arena, največja sejemsko-izobraževalna prireditev za mlade v Sloveniji. Na idejni podlagi Zveze ŠKIS je nastal vseslovenski študentski krvodajalski teden, ki je svojo današnjo obliko dobil po priključitvi vseh ostalih entitet Študentske organizacije Slovenije.

Poslanstvo[uredi | uredi kodo]

Zveza ŠKIS preko povezovanja in podpore pri prenosu znanja spodbuja delovanje in razvoj študentskih klubov Slovenije ter same Zveze na nacionalni, lokalni ter osebni ravni. Sodeluje pri pogajanjih z vlado ter s socialnimi partnerji v okviru ŠOS, prav tako pa tudi v delovnih skupinah vlade za študentska vprašanja. Kot ena izmed članic Mladinskega sveta Slovenije se Zveza ŠKIS uvršča med najpomembnejše nacionalne projektne ter izobraževalne institucije, ki zastopajo mlade v Sloveniji.

Kot samostojna organizacija Zveza ŠKIS skrbi za smotrno in namensko delovanje klubov, preko svojih projektov omogoča praktično izobraževanje klubskih aktivistov ter skrbi za medsebojno povezanost klubov in mladih iz vseh slovenskih regij.

Vsako leto organizira projekte, med katerimi sta najbolj znana Škisova tržnica in Sejem rabljenih učbenikov.

Delovanje in aktivnosti[uredi | uredi kodo]

Zveza ŠKIS deluje na območju celotne Slovenije, večino projektov pa izvaja v Ljubljani. Aktivna je na področju sociale in zdravstva, mednarodnega sodelovanja, visokega šolstva, ter dijaškega delovanja. Velik pomen daje tudi konstantnemu izobraževanju kadrov na Zvezi ter predstavnikov študentskih klubov.

Izobraževanja[uredi | uredi kodo]

Zveza ŠKIS spodbuja prenos znanja, pomaga aktivistom pri kakovostnem delovanju in se zavzema za neformalno izobraževanje študentov. Preko projektov Škisova akadmija, Izopop, Dijaški boomerang in Trening trenerjev zagotavlja številne strokovne in uporabne vsebine, ki so mladim v pomoč pri delu v mladinskih organizacijah.

Različne oblike izobraževanj z uporabnimi znanji izvajajo usposobljeni trenerji, ki svoje veščine konstantno izpopolnjujejo doma in v tujini. Trenerji z opravljenim Treningom za trenerje tvorijo bazen trenerjev Zveze ŠKIS.

Za svoj doprinos k razvoju izobraževanja v nevladnem sektorju je Zveza ŠKIS leta 2014 prejela priznanje Mreže izobraževalnih nevladnih organizacij Slovenije (MINVOS) in pridobila naziv Ambasador znanja MiQ 2013.

Projekti[uredi | uredi kodo]

Preko projekta Škisovi dnevi zdravega življenja Zveza ŠKIS ozavešča o zdravem načinu življenja, z vsakoletnim sodelovanjem pri krvodajalski akciji Častim pol litra poudarja pomen krvodajalstva, svoje zavedanje o problematikah z zdravstvenega področja pa izraža tudi s podporo projektu Virus.

Na športnem področju organizira turnirje Škis gol in Škis koš ter smučarski dogodek Vsi na škis, za mlade družine pa pripravlja Škisovo štorkljo.

S Sejmom rabljenih učbenikov dijakom in njihovim staršem omogoči nakup rabljenih učbenikov po ugodnih cenah. V sodelovanju z Rdečim križem - Območnim združenjem Ljubljana na sejmu pripravi tudi dobrodelno akcijo zbiranja šolskih potrebščin in prostovoljnih prispevkov za socialno ogrožene šolarje.

V sodelovanju s študentskimi klubi Zveza ŠKIS vsako leto organizira največjo prireditev za mlade v Sloveniji - pod njenim okriljem se v začetku meseca maja vseh 56 študentskih klubov združi na Škisovi tržnici, kjer se z izvirno dodelanimi stojnicami in domačo kulinariko predstavijo ter ustvarijo pravi sejem slovenske kulture. Poleg širokega izbora slovenske kulture, kulinarike in tradicij Škisova tržnica na Mednarodnem otočku obiskovalcem nudi tudi kulinarične posebnosti iz tujine. Dnevno dogajanje se zaključi z nastopom uveljavljenih glasbenih skupin.

Študentski klubi Slovenije[uredi | uredi kodo]

V Sloveniji se 56 študentskih klubov, od tega 51 klubov s statusom ŠOLS, zavzema za dobrobit študentov in dijakov na lokalni ravni. V ta namen klubi izvajajo projekte na področju sociale, kulture, športa ter izobraževalne in družabne projekte, s katerimi mladim olajšajo ter popestrijo obdobje študija. Posamezni lokalni študentski klubi se povezujejo v šest regij - 02 regija, 03 regija, osrednja regija, dolenjska regija, gorenjska in primorska regija - ter končno v Zvezo ŠKIS.