Zidna krona

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Corona muralis na mestni boginji (srebrna tetradrahma, ki jo je izdala Smirna, 160–150 pr. n. št.)

Zidna krona ali Corona muralis (krona v obliki obzidja) je krona ali pokrivalo, ki predstavlja mestno obzidje, stolpe ali trdnjavo. V klasični antiki je bila emblem pokroviteljskih božanstev, ki so bdela nad mestom, pri Rimljanih pa vojaško odlikovanje. Pozneje se je zidna krona razvila v simbol evropske heraldike, večinoma za mesta, v 19. in 20. stoletju pa se je uporabljala v nekaterih republikanskih heraldikah.

Uporaba v antičnem obdobju[uredi | uredi kodo]

V helenistični kulturi je zidna krona identificirala skrbniška božanstva, kot sta boginja Tihe (utelešenje bogastva mesta, Rimljanom poznana kot Fortuna) in Hestija (utelešenje zaščite mesta, Rimljanom poznana kot Vesta). Tudi visoki cilindrični polos Reje/Kibele bi lahko bil v helenističnih časih upodobljen kot zidna krona, ki posebej označuje boginjo mater kot pokroviteljico mesta.[1]

Tihe iz Antiohije, rimska različica Evtihidovega brona iz 3. st. pr. n. št.

Zidna krona je postala starorimsko vojaško odlikovanje. Corona muralis (latinsko za »zidno krono«) je bila zlata krona ali krog iz zlata, ki je bil podoben obzidju, podarjen vojaku, ki je prvi preplezal obzidje obleganega mesta ali trdnjave, da bi uspešno postavil prapor (zastavo) napadalne vojske nanj.[2][3] Rimska corona muralis je bila izdelana iz zlata in okrašena s stolpiči,[4] kot je heraldična različica. Ker je spadala med najvišja vojaška odlikovanja, je bilo dobitniku podeljena šele po strogi preiskavi.[5] Corona muralis rostrata, sestavljena iz rostre, ki označuje zajete ladje, je bila dodeljena kot mornariška nagrada prvemu v skupini za vkrcanje, podobno kot mornariška krona.

Atributi grško-rimske boginje Rome na grških kovancih običajno vključujejo njeno zidno krono, ki označuje status Rima kot zvestega zaščitnika helenskih mestnih držav.[6]

Heraldična uporaba[uredi | uredi kodo]

Heraldična zidna krona

Rimsko vojaško odlikovanje je bilo kasneje uporabljeno v evropski heraldiki, kjer je izraz označeval krono, oblikovano po obzidju gradu, ki je lahko bila obarvana ali zlata, srebrna, rdeča ali prava (tj. kamnita). V Nemčiji v 19. stoletju so za grbe mest sprejeli zidno krono (Mauerkronen) z vedno bolj specifičnimi podrobnostmi: »Kraljevska (tj. s kraljevo rezidenco) mesta in prestolnice običajno nosijo krono s petimi stolpi in obzidjem, velika mesta pa eno s štirimi stolpi, manjša mesta eno s tremi,« je opazil Arthur Charles Fox-Davies v A Complete Guide to Heraldry in dodal, da »strogi predpisi na tem področju še ne obstajajo« in opozoril, da uporaba ni britanska.[7]

Za srednjeveške in sodobne italijanske občine so bile uporabljene zidno krono namesto kraljevih kron. Dama, okronana z zidno krono, Italia Turrita, pooseblja Italijo. V Italiji imajo občine ter nekatere province in vojaški zbori na svojih grbih zidno krono: zlato s petimi stolpi za mesta in srebrno z devetimi stolpi za druge. Grb Druge španske republike je imel corono muralis.

V začetku 20. stoletja je Portugalska vzpostavila stroga pravila za svojo občinsko heraldiko, v kateri vsak grb vsebuje zidno krono, s tremi srebrnimi stolpi, ki označujejo vas ali mestno župnijo, štirje srebrni stolpi, ki predstavljajo mesto, pet srebrnih stolpov, ki predstavljajo večje mesto in pet zlatih stolpov za glavno mesto. Portugalska pravila se uporabljajo tudi za večino občinskih grbov Brazilije in nekaterih drugih članic Skupnosti držav portugalskega jezika.

Romunski občinski grb vsebuje zidno krono z enim ali tremi stolpi za vasi in občine, petimi in sedmimi stolpi za mesta in občine.

Orel na grbu Avstrije nosi zidno krono, ki označuje njen status republike. To je v nasprotju s kraljevimi kronami, ki so krasile dvoglavega orla (in cesarsko krono nad njim) v grbu Avstro-Ogrske do njihovega poraza v prvi svetovni vojni. Z zidno krono okronani orel je bil opuščen pod klerikofašistično Zvezno državo Avstrijo iz leta 1934, vendar je bila po drugi svetovni vojni ponovno vzpostavljena v zavezniško okupirani Avstriji in ostaja na tem mestu do danes.

krone francoske heraldike:
1. glavno mesto 2. prestolnica departmaja 3. Občine
krone portugalske heraldike:
1. vas ali urbana škofija 2. večje mesto 3. mesto 4. glavno mesto
krone romunske heraldike:
1. vas 2. večje mesto 3. mesto 4. glavno mesto
krone Brazilije:
1. vas 2. večje mesto 3. mesto 4. glavno mesto
Sodobne izdelave poslikanih kron katalonske heraldike Krona italijanskega mesta Krona italijanske občine

Heraldični primeri[uredi | uredi kodo]

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. The mural crown as an indicator of the personification of a city was thoroughly explored by: Allègre, Fernand (1889). Étude sur la déesse grecque Tyché (v francoščini). Paris. str. 187–92.
  2. Aulus Gellius, Noctes Attici, V.6.4; Livy, Ab Urbe Condita, XXVI.48
  3. Valerie A. Maxfield (1. januar 1981). The Military Decorations of the Roman Army. University of California Press. str. 77–. ISBN 978-0-520-04499-9.
  4. muri pinnis according to Aulus Gellius
  5. Livy. l.c.; cf. Suetonius, Lives of the Twelve Caesars, Augustus 25.
  6. Mellor, R., "The Goddess Roma" in Haase, W., Temporini, H., (eds), Aufstieg und Niedergang der romischen Welt, de Gruyter, 1991, pp 60–63.
  7. William Newton, Display of Heraldry (1846, p. 307) however, instances the crest of Viscount Beresford, and notes examples supporting the crest "to be seen over the arms of many of the British officers who distinguished themselves in the late war".

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]