Zelenkasta golobica

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Zelenkasta golobica
Russula virescens.jpg
Russula virescens
Znanstvena klasifikacija
Kraljestvo: Fungi (glive)
Deblo: Basidiomycota (prostotrosnice)
Razred: Homobasidiomycetae
Podrazred: Hymenomycetes
Red: Russulales (golobičarji)
Družina: Russulaceae (golobičarke)
Rod: Russula (golobica)
Vrsta: R. virescens
Znanstveno ime
Russula virescens
(Schaeff.) Fr.
Predloga:MikomorfopoljeO uporabi mikomorfopolja
Russula virescens
mikološke značilnosti:
Gills icon.png 
tip himenija: lističi
Convex cap icon.svg 

klobuk: izbočen

Free gills icon2.svg 

pritrditev himenija: prost

Bare stipe icon.png 

bet: gol

White spore print icon.png 

trosni prah: bel

Mycorrhizal ecology icon.png 

ekologija: mikoriza

Edible toxicity icon.png 

užitnost: užitna


Zelenkasta golobica (znanstveno ime Russula virescens) je gliva z užitno gobo iz družine golobičarke.

Opis[uredi | uredi kodo]

Zelenkasta golobica je zelo značilna vrsta iz družine golobic, ki jo zaradi zelenkastega in pogosto razpokanega klobuka zlahka določimo. Klobuk te gobe ima premer od 5 do 15 cm in je sprva polkrožen, kmalu postane raven in nekoliko udrt na temenu. Po zgornji strani ke modrikasto zelen in ima pogosto značilno razpokano površino. Popolnoma razprt ima nažlebkano obrobje, kožica pa se zlahka olupi, vendar ne po celotni površini. Na temenu klobuka je namreč priraščena na meso. Na spodnji strani klobuka je trosovnica, sestavljena iz belih in precej gostih, širokih in srednje debelih lističev, ki so ponekod viličasto razcepljeni. Lističi so precej krhki, pripeti na bet, pri starih primerkih pa so pogosto rjavo lisasti. V njih se nahajajo od 6-10 x 5-7 mikronov veliki široko elipsasti trosi s povezanimi, nizkimi bradavicami. Trosni prah je bele barve.

Bet v višino doseže med 2 in 9 cm ter ima premer od 1,5 - 3 cm, je valjaste oblike, poln, raven, včasih proti dnišču nekoliko ožji. Stari primerki imajo pogosto rjave lise, sicer pa je bet skoraj gladek, bel in poprhnjen.

Meso zelenkaste golobice je belo, trdo in krhko. Včasih ima rahel rožnat odtenek. Sicer je meso prijetnega vonja in okusa.

Razširjenost in uporabnost[uredi | uredi kodo]

Zelenkasta golobica raste posamično ali v malih skupinah v mešanih gozdovih od začetka poletja do pozne jeseni. Sodi med odlične gobe in je primerna za najrazličnejše jedi in za konzerviranje. Ponekod jo uživajo tudi presno ali na hitro popečeno na žaru.

Zamenjamo jo lahko z razpokano golobico (Russula cutefracta), ki ima precej temno ali olivno zelen klobuk, z razpokanim obrobjem ter zeleno golobico (Russula aeruginea), ki pa ima gladek klobuk.