Zanskar (reka)

Iz Wikipedije, proste enciklopedije

Koordinati: 33°46′19″N 76°50′43″E / 33.7719174°N 76.8453493°E / 33.7719174; 76.8453493

Reka Zanskar
Zemljevic porečja Sistema Inda – reka Zanskar je pritok Inda

Reka Zanskar je proti severu tekoča reka pritok Inda. V svojem zgornjem toku ima Zanskar dva pritoka. Prvi je reka Doda, ki ima izvir blizu visokogorskega prelaza Pensi-la na višini 4.400 m in teče jugo-vzhodno po Dolini Zanskar proti Padumu, ki je središče Zanskarja. Drugi pritok sestavljata reka Kargjag, ki izvira blizu visokogorskega prelaza Šingo La na višini 5.091 m, in reka Carap, ki izvira blizu prelaza Baralača-La. Ti dve reki se združita pod vasjo Purne in oblikujeta reko Lungnak (tudi imenovana kot Lingti ali Carap). Reka Lungnak nato teče severozahodno skozi ozko sotesko proti osrednji dolini Zanskar (domačini jo imenujejo gžung khor), kjer se združi z reko Doda in oblikuje glavno reko Zanskar. Nato se reka usmeri severo-vzhodno skozi znamenito Sotesko Zanskar dokler se ne izlije v reko Ind blizu "Nimmu" v Ladaku.

Sotočje reke Zanskar (od zgoraj) in Inda (tekoč od leve na desno) je 3 km jugovzhodno od vasi Nimmu v Ladaku.

Turizem[uredi | uredi kodo]

Spodnji (severni) del te soteske je poleti priljubljeno turistično mesto za rafting spuste, navadno med kraji Čiling (Chiling) in Nimmu. Pozimi, ko je cesta do Zanskarja zaprta zaradi snega na gorskih prelazih, je edina pot do Paduma pešačenje ob zamrznjeni reki, večdnevna pot, ki se sedaj prodaja kot adrenalinska aktivnost t.i. Čadar (Chadar) Treking po ('ledeni plošči').[1] Ta trekking bo v normalni ponudbi, ko bo zgrajena cesta od Čilinga do Paduma.[2]

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. »On the Mighty Chadar, Everything Freezes but Tears«. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 20. decembra 2016. Pridobljeno 25. avgusta 2019.
  2. Lonely Planet vodič, Treking po Indijski Himalaji by Garry Weare, page 71