X Window System

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Skoči na: navigacija, iskanje
Grafični vmesnik X Window System in aplikacije običajne za distrubucijo MIT X Consortium, ki tečejo pod upravljalnikom oken twm: X Terminal, Xbiff, xload in grafični brskalnik za pomoč man
Zgled sodobnega grafičnega uporabniškega vmesnika na osnovi X Window System in KDE

X Window System (angleško sistem oken X, običajno X ali X11 in včasih neformalno X-Windows (okna X)) je računalniški programski okenski sistem in mrežni protokol z grafičnim uporabniškim vmesnikom (GUI) za računalnike v mrežah. Razvili so ga kot del Projecta Athena. Izvaja X display protokol in omogoča uporabo oken na računalniških zaslonih z rastrsko grafiko ter upravlja nadzorne funkcije tipkovnice in kazalne naprave. V standardni distribuciji je sistem, čeprav preprost, zadovoljiva rešitev za zaslonski in uporabniški vmesnik. Z njegovim standardnim orodjem in skladom protokolov je moč graditi grafične uporabniške vmesnike na večini operacijskih sistemov podobnih Unixu in sistemu OpenVMS. X Windows System so prenesli na mnoge druge sodobne operacijske sisteme za splošno rabo. Namizna okolja, kot so GNOME, KDE in Xfce, vsa uporabljajo X Window System.

Sistem zagotavlja osnovno ogrodje ali primitive za gradnjo takšnih okolij GUI: risanje in premikanje oken na zaslonu, upravljanje z miško in/ali tipkovnico. Ne predpisuje uporabniškega vmesnika - to urejajo posamezni odjemalski programi. Zato se vizualni izgled okolij na osnovi sistema X precej razlikuje: različni programi imajo lahko bistveno različne vmesnike. X je zgrajen kot dodatni aplikacijski sloj na vrhu jedra operacijskega sistema.

Z razliko od predhodnih zaslonskih protokolov so X posebej izdelali za rabo prek omrežnih povezav in ne posebej na eni zaslonski napravi. X ima omrežno transparentnost, kar pomeni da se lahko naprava, kjer se izvaja aplikacijski program (odjemalska aplikacija), razlikuje od uporabniške krajevne naprave (zaslonskega strežnika).