wlan slovenija

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Skoči na: navigacija, iskanje

Od začetka 2009 raste wlan slovenija odprto brezžično omrežje Slovenije, kjer se z inovativnim pristopom in predvsem medsebojnim sodelovanjem povezujejo slovenski javni, umetniški in kulturni, produkcijski, izobraževalni, raziskovalni in vsi drugi zainteresirani prostori in posamezniki v samostojno in neodvisno brezžično omrežje nad Slovenijo v katerem je dovolj prostora, svobode in možnosti za nove vsebine, interakcijo in komunikacijo, raziskovanje, izmenjavo podatkov, storitve in alternativen dostop do vsebin in storitev Interneta.

Splošen opis[uredi | uredi kodo]

omrežje wlan slovenija je pobuda v kateri se združujemo posamezniki, skupine in organizacije s skupno vizijo tehničnega napredka in družbeno koristnega ravnanja ter cilji: prost dostop do znanja in informacij, izgradnja alternative skupnostne komunikacijske infrastrukture, medsebojnega sodelovanja posameznikov in uporabe kot študentski peskovnih za testiranje brezžičnih komunikacijskih tehnologij v realnem okolju. Uporablja splošne in razširjene brezžičnega tehnologije, predvsem Wi-Fi, temelji na odprto kodnih sistemih in zaradi svoje brezžične in organske narave ter inovativnega pristopa h uporabi tehnologij omogoča, da posamezniki sami rešujejo lastne komunikacijske probleme. To prosto in odprto omrežje lahko uporablja prav vsak, prispeva k rasti omrežžja z vzpostavitvijo točke, s katero prosto podeli presežno kapaciteto svojega internetnega priključka, ali nako drugače vzpodbuja to pobudo. Sodelovanje in širjenje omrežja želimo približati prav vsem brez predhodnega tehničnega znanja in prav zato namenjamo posebno pozornost  enostavnosti uporabe, preizkušanju dobre prakse in izpiljeni uporabi odprto kodnih tehnologij. Slednje nadgrajujemo z izvedbo izobraževalnih delavnic, s katerimi širi javnosti približujemo brezžično komunikacije in jih s praktičnimi vajami vključimo v odprto omrežje, ki temelji na uporabi nizkocenovnih usmerjevalnikov z odprtokodno programsko opremo. Preteklih 5 let to omrežje vztrajno raste in danes z več kot 360 aktivnimi točkami omogoča prost dostop v Sloveniji in tudi nekaterih drugih državah. Sistemi razviti v okviru omrežja wlan slovenija so eni izmed naprednejših na tem področju in mednarodno prepoznavni, s predstavitvami prisotnimi na večini mednarodnih konferenc o skupnostnih omrežjih, večlenem sodelovanju v programu Google Summer of Code in Fakulteto za Računalništvo in točkami vzpostavljenimi na IJS, tehnološkem parku ..., uspešno izpeljanemu projektu Mladi v Akciji in donacijami tujih fundacij za razvoj posameznih sistemov.

nodewatcher[uredi | uredi kodo]

Za lažje planiranje, vzpostavitev in vzdrževanje omrežja je bil razvit odprto kodni sistem nodewatcher. Je centraliziran spletni uporabniški vmesnik, ki omogoča enostavnejšo koordinacijo in načrtovanje omrežja s spremljanjem njegovega delovanja. Prav tako je na spletni vmesnik za generiranje slik firmwarea, ki zgenerira prilagojeno celotno sliko sistema za konkretno točko omrežja, tako da ni potrebna nobena dodatna konfiguracija točke po flashanju.

Ideja je, da za sodelovanje v omrežju skorajda nobeno tehnično znanje ni potrebno. Uporabniki lahko enostavno registrirajo lokacijo nove točke in nastavijo nekaj osnovnih lastnosti nove točke, medtem ko sistem izpolni ostale bolj tehnične nastavitve z privzetimi vrednostmi na podlagi dosedanjih dobrih praks (sistem pa tudi omogoča prilagoditev nastavitev v kolikor si uporabnik to želi). nodewatcher zatem ustvari prilagojen na OpenWrt temelječo firmware sliko z vso konfiguracijo že zapisano v sliki, s katero mora tako uporabnik le še poflashati brezžični usmerjevalnik točke. Zatem priklopi točko na elektriko in morebitno Internetno povezavo in točka se že poveže v omrežje preko VPN ali brezžično v kolikor je v okolici že kakšna obstoječa točka omrežja.

Zatem nodewatcher spremlja točko in prikazuje zbrane podatke o njenem delovanju v intuitivnem in grafičnem prikazu, tako da lahko uporabniki razumejo kako njihova točka deluje, koliko uporabnikov jo uporablja, koliko deljene Internetne povezave uporablja ... Vse to skozi različna časovna obdobja, kar omogoča boljše razumevanje kako točka sodeluje z drugimi točkami omrežja in boljše načrtovanje bodočih točk.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]