Wikipedija:Zemljevidi za Wikipedijo

Iz Wikipedije, proste enciklopedije

Wikipedia lahko vsebuje različne zemljevide. Ta stran opisuje več načinov ustvarjanja in pripravo zemljevidov na Wikipediji.

Priprava[uredi | uredi kodo]

Priprava zemljevidov se nanaša na postopek po katerem se urejevalci Wikipedije odločajo, kateri zemljevidi se uvrščajo v katere članke in kako se uporabljajo. Kraj za razpravo o najboljših praksah kartiranja se nahaja v:

Avtomatizirani zemljevidi[uredi | uredi kodo]

Aktivna orodja[uredi | uredi kodo]

Zemljevid
Zgled {{Maplink}} zemljevida
Zgled {{OSM Location map}} zemljevida

Predloge za izdelavo avtomatiziranih zemljevidov na Wikipediji vključujejo:

  • {{Maplink}}  – avtomatizirano z uporabo zemljevidov OpenStreetMap
    • {{Mapbox}}  – Izpeljava samo prikaz povezave do zemljevida
    • {{Infobox mapframe}}  – različica s preprostejšo kodo, namenjena za uporabo infobox
  • {{Location map}}  – "pushpin", ki zahtevajo osnovno sliko in prednastavljene koordinate za vogale
  • {{OSM Location map}}  – križa se med zgornjima dvema slogoma z avtomatiziranimi zemljevidi OSM, vendar ima funkcije za točke potiskov, prosojnice, slike in besedilo

Pogovori in projekti[uredi | uredi kodo]

Obstajajo različne razprave o uporabi novih avtomatiziranih procesov za ustvarjanje zemljevidov za uporabo v angleški Wikipediji. Tu je oris pogovorov in projekta:

Verjetna prihodnost zemljevidov na Wikipediji je, da se bodo podatki GIS shranili v Wikipodatkih. Ko so informacije v Wikipodatkih, jih bo lahko uporabljal kateri koli zemljevid v projektih Wikimedia ali zunaj njih, pri čemer je OpenStreetMap verjeten partner zaradi tesne uskladitve z vrednotami skupnosti Wikipedia kot neprofitni projekt, ki ga izvajajo prostovoljci. Ko obstajajo enostavni načini za vnos koristnih podatkovnih nizov v Wikidata in razvoj API-ja omogoča, da se kateri koli zemljevid poveže s temi podatki, se bo vrsta zemljevidov hitreje razvila. Sčasoma bodo projekti Wikimedia verjetno imeli vgrajeno nekakšno programsko opremo za preslikavo, tako da bo na primer zemljevid, ustvarjen za mesto v enem jeziku Wikipedije, samodejno objavljen v enakovrednih člankih v drugih jezikih Wikipedije.

Neavtomatizirani zemljevidi[uredi | uredi kodo]

Primer zemljevida s statično sliko

V preteklosti je bila večina grafik na Wikipediji statičnih slikovnih datotek. Vsakič, ko se zemljevidi na Wikipediji posodobijo ali spremenijo, je to zato, ker je nekdo spremenil slikovno datoteko z umetniškim programom. Večinoma jih gosti Commons:Category:Maps.

Nekateri zemljevidi Wikipedije so donacije medijev ali slike v javni lasti, vendar so večino zemljevidov, ki temeljijo na slikah in se uporabljajo v člankih v Wikipediji, ustvarili sodelavci Wikimedije, zlasti za uporabo v projektih Wikimedia. Ko so bili ti zemljevidi ustvarjeni, je bilo to s človeškim nadzorom in ne z avtomatiziranim postopkom.