Wikipedija:Wiki Loves Monuments v Sloveniji (2022)

Iz Wikipedije, proste enciklopedije

Wiki Loves Monuments 2022 v Sloveniji

Wiki Loves Monuments 2022 v Sloveniji


Wiki Loves Monuments (Wiki obožuje spomenike) je mednarodni fotografski natečaj s ciljem promovirati nepremično kulturno dediščino vsega sveta z Wikimedijinimi projekti (zlasti Wikipedijo in Wikimedijino zbirko). V njem lahko sodeluje vsakdo.

Natečaj spodbuja ljudi k fotografiranju spomenikov v vključenih državah in objavi nastalih fotografij pod prosto licenco, da so prosto na voljo na internetu. Letošnja izvedba poteka ves oktober 2022 in četrtič tudi v Sloveniji. Osnovne informacije so navedene na glavni strani za Slovenijo, tukaj pa je zbrano gradivo za pomoč pri iskanju spomenikov.

Zmagovalci[uredi | uredi kodo]

Seznami spomenikov[uredi | uredi kodo]

Posodobljen seznam spomenikov nepremične kulturne dediščine vzdržuje Ministrstvo RS za kulturo in je dostopen s pregledovalnikom Registra kulturne dediščine (RKD). Za natečaj pridejo v poštev objekti, ki so označeni kot »spomenik lokalnega pomena«, »spomenik državnega pomena« ali imajo vrsto spomenika »neznano« (pregledovalnik poleg njih najde tudi številne objekte brez podatka – to je registrirana nepremična dediščina, ki nima statusa spomenika in ni predmet natečaja).

Slovenija žal ne pozna t. i. svobode panorame, zato ne smemo prosto deliti fotografij ali drugih upodobitev objektov, ki so še vedno avtorsko zaščiteni. Avtorske pravice trajajo 70 let, šteto od leta, ki sledi letu avtorjeve smrti. Tako za natečaj ne pridejo v poštev na primer dela Jožeta Plečnika (1872–1957) in številnih sodobnih avtorjev. Pomembno: Pri izbiri spomenika se prepričajte, da je avtor umrl (so vsi avtorji umrli) leta 1949 ali prej. Tudi fotografij t. i. osirotelih del (pri katerih avtorja ni mogoče nedvoumno ugotoviti), ki so nastala po 19. stoletju, raje ne nalagajte. Skupnost Wikimedijine zbirke prispevke pazljivo pregleduje in avtorsko vprašljive objave briše.

Za lažje iskanje smo pripravili sezname spomenikov po statističnih regijah Slovenije, v katere so vključeni samo dovolj stari spomeniki. Poleg tega so zaradi večje preglednosti izločena arheološka najdišča.


Seznami spomenikov po statističnih regijah

Glej tudi[uredi | uredi kodo]